ČESI VODE 1:0

Karlović izgubio od Stepaneka unatoč 78 aseva

18.09.2009 u 20:10

Bionic
Reading

Ivo Karlović u jednom je trenutku nezaustavljivo tonuo u poraz protiv Radeka Stepaneka, zatim je bio samo jednu loptu od pobjede, da bi nakon gotovo 6 sati igre izgubio svoj servis u petom setu i izgubio 6:7(5), 7:6(5), 7:6(6), 6:7(2), 16:14

Radek Stepanek spasio je tri meč lopte kod 2:2 u setovima i 5:4 za Ivu Karlovića u odlučujućem setu; igrao je jako dobro nošen velikom podrškom čeških navijača, pogađao ono što je već izgledalo neizvedivo, uzdizao se poput Feniksa kada je to bilo nezamislivo i spašavao ono što samo veliki igrači mogu spasiti. Na kraju, stigao je do vrijedne, velike pobjede, i to nakon 5 sati i 59 minuta igre u Poreču.

U prva četiri seta Karlović je igrao jako promjenjivo. Dok je u prvom setu još i kako-tako pogađao s crte, u naredna dva sve je više griješio, a kobnim su se pokazali promašaji u tie-breaku. No, krajem četvrtog seta dogodila se prekretnica. Ponovno se igrala 13. igra i odjednom je Ivo počeo pogađati onako kako zna. Nije samo riječ o servisu, on je solidno funkcionirao i ranije, nego su forhendi konačno počeli prelaziti mrežu i padati na zemlju blizu crte, katkad je prolazio i beckhand i začas je na semaforu pisalo 2:2.

Peti set je također bio dramatičan, no Karlović ga je nekako ipak priveo kraju. Do 6:5 za hrvatskog tenisača sve je išlo svojim tijekom; obojica su najčešće lakoćom osvajali svoje servise, a onda se ukazala prilika. Na Stepanekov servis Karlović je imao 15:40, nakon izjednačenja i još jednu prednost, no Čeh je izvrsno odigrao i otklonio opasnost.

U narednim gemovima Ivo je čvrsto držao svoj servis i nova prilika za pobjedu ukazala se pri rezultatu 12:11. Istina, kod 10:10 Stepanek je imao break loptu, no jedna savršeno skraćena lopta riješila je problem. No, i ta četvrta meč lopta prošla je sretno za Čeha. Pogodio je prvi servis, a onda je Karlović za korak bio prekratak da bi uspješno pogodio za pobjedu. I onda kraj!

Karlović je izgubio svoj servis pri izjednačenom rezultatu 14:14, Stepanek je u narednom gemu uz tek manje probleme osvojio svoj servis gem i na kraju stigao do 6:7(5), 7:6(5), 7:6(6), 6:7(2), 16:14. Češka je tako povela protiv Hrvatske 1:0, a na teren su izašli Marin Čilić i Tomas Berdych.