IAAF PRESUDIO

Lavillenie i Adams proglašeni atletičarima godine!

21.11.2014 u 21:53

Bionic
Reading

Francuski skakač s motkom Renaud Lavillenie i novozelandska bacačica kugle Valerie Adams proglašeni su za najbolje atletičare ove godine u izboru Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) na glala večeri održanoj u petak u Chapiteau de Fontvieilleu

Po prvi put otkako IAAF dijeli nagrade za najbolje u godini na izmaku (1988) u obje su konkurencije pobjednici natjecatelji iz tehničkih disciplina.

Lavillenie je pobijedio u 21 od 22 natjecanja u kojima je sudjelovao u 2014., a najveći doseg bilo je postavljanje svjetskog dvoranskog rekorda od 6.16 metara čime je nadmašio legendarnog Sergeja Bubku. Usto je osvojio Dijamantnu ligu, naslov europskog prvaka, bio je pobjednik i na Kupu kontinenata.

"Ove sezone nisam mogao bolje. Ovo je stvarno bila sezona iz snova i mogu se samo zahvaliti čitavoj atletskoj obitelji", izjavio je Lavillenie.

Adams ove godine nije pretrpjela niti jedan poraz, te je bila jedina atletičarka koja je uspjela pobijediti u svih sedam svojih nastupa u Dijamantnoj ligi.

"Ovo je šlag na ovogodišnjoj torti. Osjećala sam često bol, ali volim se natjecati. Mentalno sam jaka i visok prag tolerancije na bol zbog čega lakše podnosim sve teškoće", kazala je Adams.

Usprkos sjajnoj sezoni u kojoj je pretrpjela samo jedan poraz, hrvatska bacačica diska Sandra Perković, aktualna olimpijska pobjednica, te sviejtska i europska prvakinja u svojoj disciplini, niti ove godine nije bila nominirana za atletičarku godine, već su konkurentice Adams bile etiopska dugoprugašica Genzebe Dibaba i nizozemska sprinterica Dafne Schippers.

Prošle godine najbolji atletičari godine u izboru IAAF-a bili su jamajčanski sprinteri Usain Bolt i Shelly-Ann Fraser-Pryce.