BEZ MILOSTI

Hrvatski treneri u šoku! I oni dobili doživotne zabrane

22.10.2014 u 20:05

Bionic
Reading

Izvršni odbor Međunarodnog boksačkog saveza (AIBA) privremeno je, do zaključenja disciplinskog postupka, izrekla doživotnu zabranu bavljenja bilo kakvim aktivnostima u boksu hrvatskom boksaču Vidi Lončaru, ali i trenerima koji su bili uz ring kad je nokautirao poljskog suca Macieja Dziurgota

'Boksaču i trenerima zabranjuje se sudjelovanje na svim razinama natjecanja pod ingerencijom AIBA-e. Trenerima se oduzima licenca sve dok Disciplinska komisija AIBA-e ne dovrši postupak, zato što se nisu ponašali u skladu s AIBA-inim disciplinskim i etičkim kodeksom', stoji u priopćenju Međunarodnog boksačkog saveza.

U trenutku ovog teškog incidenta uz ring su bili hrvatski izbornik Mario Šivolija-Jelica i Franjo Grgić-Kristić, trener iz BK "Sesvete", čiji je Lončar član. Hrvatski izbornik bio je šokiran saznanjem da je i njemu izrečena doživotna zabrana djelovanja u boksu.

'Ne znam što bih vam rekao. Mislio sam da se suspenzija odnosi na ovo natjecanje. U šoku sam', izjavio je Šivolija čija je dosadašnja boksačka i trenerska karijera bila bez ijedne mrlje.

U službenom izvješću, koje je predao AIBA-in supervizor Moldavac Maksim Čerticovtev, utvrđeno je da je Lončar udario posljskog suca koji je pao na pod, gdje ga je boksač nastavio udarati, nakon čega je sudac prevezen u bolnicu, a hrvatski borac završio u pritvoru.


'AIBA i cijela boksačka obitelj imaju nultu stopu tolerancije prema ovakvom ponašanju", stoji u pismu predsjednik AIBA-e Ching-Kuo Wu, koje je uputio Poljskom boksačkom savezu, a u kojem navodi da je prema njegovim saznanjima boksača na ovakav ispad nahuškao njegov klupski trener koji je bio na tribini.

Uz riječi isprike poljskom sucu i njegovoj obitelji, predsjednik AIBA-e zaključio je svoje pismo ističući odlučnost u borbi protiv ovakvih događaja:

'Poduzet ću sve potrebne mjere za kažnjavanje i uklanjanje svih pojedinaca koji su iznevjerili AIBA-u i naš sport, kako se ovakvi incidenti više nikada ne bi ponovili na našim natjecanjima.'

Ružna slika iz Zagreba