MORAO SE ZABITI U ZID

Renault tuži Piquetove, Mosley nudi imunitet

11.09.2009 u 15:16

Bionic
Reading

Momčad Renault Formula 1 optužila je svog bivšeg vozača Nelsona Piqueta i njegovog oca za pokušaj ucjene u petek te dodaje da je pokrenula sudski postupak protiv dvojice Brazilaca u Francuskoj. No, Max Mosley Piquetu nudi imunitet ako kaže istinu o svojoj bivšoj momčadi Renaultu

Saslušanje je predviđeno za 21. rujna, a odnosi se na tvrdnje da je Renault naredio Piquetu mlađem da se namjerno zabije u zid na prošlogodišnjoj VN Singapura kako bi pomogao svom momčadskom kolegi Španjolcu Fernandu Alonsu da pobijedi.

Ako bude proglašen krivim Renault može biti izbačen iz prvenstva. Renault je prekinuo šutnju uoči VN Italije.

'Renault i njegov direktor Flavio Briatore žele objaviti d su pokrenuli sudski postupak protiv Nelsona Piqueta Juniora i Nelsona Piqueta Seniora u Francuskoj', kaže se u priopćenju momčadi.

Renault optužuje oca i sina za 'lažne tvrdnje i pokušaj ucjene' kojom se htjelo postići da Piquet mlađi vozi ostatak 2009. sezone. Piquet mlađi je zamijenjen kao vozač u Renaultu u kolovozu nakon što u deset utrka nije osvojio ni bod.

Brazilskom vozaču Nelsonu Piquetu ponuđen je imunitet ako kaže istinu o svojoj bivšoj momčadi Renaultu, izjavio je u petak predsjednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Max Mosley.

Sličnu su ponudu dobili i vozači McLarena 2007. kada su ispitivani o Ferrarijevim dokumentima koji su pronađeni kod njih. McLaren je tada kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 milijuna dolara i oduzeti su mu svi bodova u konstruktorskoj konkurenciji, ali Lewis Hamilton i Fernando Alonso, koji je sada u Renaultu, nisu kažnjeni nakon što su dali dokaze.

'Piquetu je rečeno da, ako nam kaže istinu, on neće biti sudski gonjen', rekao je Mosley.

Renault mora na saslušanje 21. rujna jer FIA istražuje tvrdnje da su naredili Piquetu da se namjerno zabije u ogradu na prošlogodišnjoj utrci VN Singapura kako bi pomogao svom momčadskom kolegi Alonsu da pobijedi. Ako je se proglasi krivom momčad Renaulta može biti izbačena iz prvenstva.