3. ISTRIA GRANFONDO

Svi u Novigrad na dvodnevni biciklistički maraton

24.09.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Sjeverozapadna Istra ponovno će početkom listopada postati regionalno središte biciklizma, kako natjecateljskog, tako i rekreativnog. Treći Istria Granfondo, veliki jesenski dvodnevni biciklistički maraton, održava se u subotu i nedjelju, 4. i 5. listopada 2014., na stazama koje nude sportske izazove, ali i uživanje u svemu onome što Sjeverozapadnu Istru čini sve popularnijom destinacijom.

Granfondo je u novije vrijeme vrlo popularan oblik cestovnog biciklističkog događanja, a podrazumijeva spontanu vožnju velikog broja sudionika, od natjecatelja u punoj formi do obitelji i ležernih rekreativaca. Istria Granfondo organizira klaster Sjeverozapadne Istre, koji čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te turističke kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad.

'U marketing planu našega klastera razvoj cikloturizma zauzima jedno od najznačajnijih mjesta. U tom razvoju već je puno učinjeno – od biciklističkih staza, preko Bike hotela, smještajnih objekata prilagođenih uslugama za bicikliste, do educiranih bike vodiča. Sve nam to omogućuje da na području klastera organiziramo i najatraktivnija događanja, a Istria Granfondo svakako jedno od njih, jer je riječ o natjecanju koje privlači najšire skupine ljubitelja biciklizma, od djece do profesionalnih biciklista', ističe Valter Bassanese, predstavnik klastera Sjeverozapadne Istre.

Istria Granfondo dvodnevni je događaj. Subotnja vožnja 'Istria Granfondo Family & Gourmet Tour', dužine 25 kilometara sa startom i ciljem u Novigradu, planirana je po mjeri obitelji s djecom. Drugoga dana, u nedjelju 5. listopada, start i cilj je u Umagu, a voze se staze za odvažnije i tjelesno spremnije na dužinama od 84 i 161 kilometra. Među sudionicima svake je godine i najuspješniji hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, kojega je biciklizam doveo u sjeverozapadnu Istru još 1997. godine.

'U karijeri sam promijenio mnogo destinacija za pripreme, ali uvijek se volim vratiti u Sjeverozapadnu Istru. Drago mi je da su turistički djelatnici prepoznali potencijal biciklističkog sporta kao sredstva promocije i biciklističkih klubova kao zimskih gostiju. Na Istria Granfondu sam od prve utrke, to je sad već etablirano biciklističko okupljanje, o kojemu se često raspituju i moji kolege iz inozemnih klubova kad god se ponovno sretnemo', kaže Vladimir Miholjević.

Uz staze prilagođene svim ljubiteljima biciklizma, Istria Granfondo donosi i bogati popratni program u nedjelju, kružnu vožnju za djecu, te modnu reviju i sajam biciklističke opreme.

„Prva dva Istria Granfondo maratona prošla su vrlo uspješno i na njima smo stekli dragocjena iskustva. Ove godine svakako namjeravamo nadmašiti sami sebe i privući još više zaljubljenika u biciklizam. Na naš Granfondo dolazi se ne samo zbog sporta, nego i zbog uživanja u svakovrsnim ljepotama sjeverozapadne Istre“, poručuje Bernard Musulin, predstavnik organizatora.

Uz prekrasne krajolike, Istria Granfondo 2014. nudi i pregršt okusa, jer će na okrijepnim stajalištima tijekom vožnje biti organizirana gourmet degustacija autohtonih istarskih proizvoda.