LJUDI, ALI NE STO POSTO LJUDI

Tikvani iz IAAF-a: Žena je, ali ne sto posto žena

10.09.2009 u 15:40

Bionic
Reading

Odluka o nastavku karijere južnoafričke atletičarke Caster Semenye, svjetske prvakinje na 800 m za koju se sumnja da je hermafrodit, trebala bi biti donesena 20. ili 21. studenoga, doznaje se u četvrtak iz Međunarodne atletske federacije (IAAF)

'Nemamo još sve rezultate, a i one koje imamo moramo dati na uvid stručnjacima', izjavio je glavni tajnik IAAF-a Pierre Weiss.

'Pitanje koje se sada postavlja jest hoćemo li dati te rezultate na uvid vanjskim stručnjacima izvan IAAF-a ili našem medicinskom povjerenstvu ili obama panelima', dodao je.

'Jasno je da je ona žena, ali ne možda sto posto. Treba vidjeti je li izvukla korist iz svoje interseksualnosti', dodao je, napominjući kako bi krajnja kazna za Semenyu bila zabrana nastupa na natjecanjima u ženskoj konkurenciji.

Problem za IAAF mogla bi predstavljati liječnička tajna koja bi mogla spriječiti to tijelo da objelodani rezultate, ako se Semenya usprotivi tome da budu otkriveni.

'Od 2005. Semenya je osmi takav slučaj. Četvero sportaša je pozvano da prekinu svoje sportske karijere', izjavio je.

Weiss je dodao da su svi ostali slučajevi tretirani kao 'strogo povjerljivi'. Odbijajući otkriti identitet ili državljanstvo sportaša o kojima je govorio, dužnosnik IAAF-a je kazao da su to 'slučajevi sportaša koji su sudjelovali na sportskim prvenstvima ili na olimpijskim igrama'.

IAAF je 19. kolovoza, nekoliko sati prije početka finala na 800 m na SP-u u Berlinu, objavio da osniva skupinu njemačkih stručnjaka da utvrde kojeg je spola mlada Južnoafrikanka. Ta je odluka skandalizirala cijelu Južnoafričku Republiku, pa i samog predsjednika Jacoba Zumu, koji je osudio poniženje kojem je izložena mlada atletičarka.

Prve sumnje u spolni identitet 18-godišnje Semenye pojavile su se na juniorskom prvenstvu Afrike u srpnju kada je pomela protivnice.