'PRAVEDAN' SUSTAV

Pobuna! Sprema se bojkot rukometne Lige prvaka

22.09.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Novi sustav rukometne Lige prvaka, koji će zaživjeti od sezone 2015/16, ima sve više protivnika. Nakon bundesligaša na noge su se digli švedski klubovi i prijete bojkotom EHF-ovih natjecanja

'Pametnjakovići' iz EHF-a smislili su novu ideju koja bi trebala doprinijeti popularnosti rukometa, ali nama se čini da su samo odvojili bogate rukometne klubove od 'ostatka'.

Prvo su novi sustav iskritizirali u Njemačkoj, a u Švedskoj su spremni otići još dalje jer smatraju da će im doći manje novca od ulaznica, TV prava i sponzora.

Podsjetimo, od sezone 2015/2016. Liga prvaka bi trebala brojati 28 klubova! Oni će biti podijeljeni u četiri skupine i tu nastaje problem jer je u skupinama A i B po osam momčadi iz rukometnog vrha. Pobjednici iz ove dvije skupine izborit će direktno plasman u četvrtfinale dok će sastavi na pozicijama od dva do šest otići u osminu finala (ukupno njih 10).

U isto vrijeme u skupinama C i D sudjelovat će po šest klubova, po kvaliteti znatno slabijih. Po dva najbolja proći će u polufinale, a pobjednici ovih okršaja pridružit će se onima iz skupina A i B u osmini finala.

Tako je EHF osigurao to da samo dva kluba iz 'nižeg jakosnog razreda' mogu do osmine finala, a 'veliki' imaju pravo na čak deset mjesta (od 12) u osmini finala (dva kluba automatski su u četvrtfinalu).

Šveđani su se pobunili jer će njihov prvak biti smješten u skupinu C ili D pa tako mogu zaboraviti na utakmice s najjačim klubovima Europe, poput Barcelone, Kiela, Veszprema i PSG-a, a to znači i manje zanimanje javnosti, time i manje novca... Bojkot je postao realna opcija, a ukoliko se Šveđanima u toj prijetnji pridruže i neke druge države, EHF bi mogao zapasti u probleme.