KLADITE SE PAMETNO

Donna Vekić ima problema s formom, Kirilenko s ritmom

15.09.2014 u 10:49

Bionic
Reading

Maria Kirilenko zaista ima turbulentnu godinu. Prošle sezone je imala jednu od najboljih sezona u svojoj karijeri. Ušla je i u Top 10, a godinu završila u najboljih 15. Tada je kazala kako za sljedeću ima velike planove. Uostalom, s obzirom na igru, najboljih 10 nije bilo daleko, ali život se malo okrutno poigrao s njom.

Zbog ozljede zapešća ove sezone je odigrala samo osam mečeva. Sredinom ožujka je izgubila u prvom kolu Charlestona, pa nije igrala više od mjesec dana. Vratila su početkom svibnja, dobila Mladenovic, a onda predala prije meča drugo kolo. Uslijedila su tri vezana poraza bez osvojenog seta uz male rupe u nastupima što se tiče vremena. Prvi pravi meč je odigrala u Wimbledonu. Dobila je Stephens, ali je onda osvojila samo tri gema protiv Peng.

'Nemam više nikakvih bolova i ja sam sretna. Treniram cijeli tjedan u punoj snazi. Ovo je praktički prvi turnir na kojemu sam u potpunosti spremna i mogu igrati slajseve', kazala je u Londonu.

No, ako zaista jeste na 100% postavlja se nekoliko pitanja. Kako to da je dobila samo tri gema protiv Peng, a drugo - zašto dva mjeseca uopće nije igrala prije nego što se vratila za vrijeme US Opena. Osoba koja napokon igra bez bolova bi brže bolje odigrala što više mečeva kako bi uhvatila kakav taakv ritam i spašavala sezonu koliko se spasiti može. Ako ništa, probati se vratiti u Top 100 ili uhvatiti zalet za sljedeću godinu. Međutim, i na US Openu nije odavala dojam ozljeđene osobe. Igrala je dobro. Imala je 4-2 u prvom setu protiv Šarapove, a onda izgubila 10 gemova zaredom. I njena sunarodnjakinja je rekla:

'Znam da je Kirilenko imala puno problema s ozljedama, ali lijepo ju je vidjeti kako opet igra dobar tenis'.

No, ponovno nakon New Yorka nije odigrala ništa. Turnir u Seoulu će joj biti prvi nakon posljednjeg Grand Slam turnira. Ruskinja nije ostavila loš dojam u New Yorku, ali opet, statistika kaže kako ima samo dvije pobjede cijele sezone. Samo ona i Bog znaju u kakvom je zapravo stanju ozljeda.

Donna Vekić također ima turbulentnu godinu. Hrvatica je zaista prošla svašta u posljednjih godinu dana, malo više. Od igračice koja je bila nova zvijezda na WTA Touru, dizali je u nebesa u domovini, do toga da je bila "popljuvana". Stigla je prva WTA titula i Donna je ponovno bila "in", ali onda su uslijedili slabiji rezultati. Pritisak i očekivanja su uvijek bila velika, Vekić nije na terenu pokazivala što se od nje traži, a platio je ceh trener. Pomalo čudno jer je oduvijek "papagajski" ponavljano kako je plan jasan, a on je uvijek uključivao, sada već bivšeg trenera...

Međutim, "pozitivan" šok nije stigao. Donna je stigla u Ameriku i izgubila tri meča u prvim kolima kvalifikacija. Naravno, zbog toga očekivanje od US Opena nije bilo veliko, ali je imala "pojačanje" u svom boxu.

'Iva je već tjedan dana ovdje u Americi, trenira s Donnom i voditi će je do kraja US Opena. Imamo golem respekt prema rezultatima koje je Majoli ostvarila u karijeri i rad s njom Donni vraća mir i samopouzdanje', kazao je otac Vekić.

Pomogla joj rezultatski nije. Izgubila je u prvom kolu od Vandeweghe, a kiks je doživjela i u "svom" Tashkentu. Izgubila je od mlađe Radwanske u dva seta. Forma je zabrinjavajuća. Za razliku od Kirilenko, ona barem stalno igra, ali u ovom trenutku joj to nije nikakva utjeha. Na betonu nakon Wimbledona ima skor 3-6