MEĐU OSAM U NEW YORKU

Čilić 'počistio teren' drugim igračem svijeta

09.09.2009 u 08:24

Bionic
Reading

Već dvije godine je jasno da će Marin Čilić u jednoj fazi svoje karijere biti među 10 najboljih na svijetu. Nakon četvrtog kola US Opena i pobjede nad Andyjem Murrayom s uvjerljivih 7:5, 6:2, 6:2 čini se da je taj trenutak došao

Čilić je protiv drugog igrača ATP ljestvice i lanjskog finalista US Opena u karijeri igrao tri puta i sve što je uspio bilo je izgubiti 3:2 u Davis Cupu na wimbledonskoj travi. U preostala dva meča omjer setova bio je 5:0 za Murraya. Do danas se činilo da mu Škot ne leži, da je njegova razina igre još pretežak zadatak za mladog Međugorca.

Početak prvog seta donio je odgovor po pitanju taktike. Čilić je konstantno napadao i poplava neforsiranih pogrešaka nije ga omela u naumu da on bude taj koji će davati ritam i dominirati terenom. Izvukao je četiri break lopte, od čega dvije set lopte pri 5:4 za Murraya, i nastavio 'lupati'.

Namjestio je nišanske sprave i šokirani Škot mogao je tek promatrati kako Marin briše crte i stalno dodaje novu energiju u meč. Izvukao se iz rupe, breaknuo Murraya, uzeo prvi set i u drugom projurio do 4:0. Činilo se gotovo predobrim, Murray je ipak prvi pratitelj Rogera Federera.

No Čilić je ostao fokusiran i poput brzog vlaka projurio je u četvrtfinale. Drugi set je rutinski odradio, u trećem još dva puta uzeo servis Murrayu i poslao ga na prvi avion za Britaniju.

Čiliću je ovo prvi četvrtfinale Grand slama u karijeri, a tamo ga čeka tek nekoliko dana stariji Argentinac Juan Martin Del Potro, koji je sa 3:0 pobijedio Juana Carlosa Ferrera. I u kontekstu ovako velikog turnira, taj će meč biti među onima koje pravi teniski šmekeri neće smjeti propustiti.