US OPEN

Čilić sredio Andersona i prošao u osminu finala!

31.08.2014 u 22:24

Bionic
Reading

Točno tri sata trebao je najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić za pobjedu 6-3, 3-6, 6-3, 6-4 protiv Južnoafrikanca Kevina Andersona u 3. kolu US Opena.

Čilić je ovom teško izborenom pobjedom po treći put u karijeri stigao najmanje do osmine finala na posljednjem Grand Slam turniru u sezoni, a za dva dana ga u obračunu za četvrtfinale čeka Francuz Gilles Simon koji je iznenadio 5. tenisača svijeta, Španjolca Davida Ferrera.

Protiv Kevina Andersona Čilić nije dobro počeo. Dopustio je Južnoafrikancu odličnog servisa da prvi dođe do breaka i povede 3-2 u prvom setu. No, Marin je odgovorio osvajanjem četiri gema zaredom što mu je donijelo prvi set.

Da je uspio iskoristiti više prilika za break (realizacija 6/20), najbolji hrvatski tenisač bi zasigurno mnogo lakše stigao do pobjede, a gotovo svakom njegovom gubitku servisa više su kumovale Čilićeve pogreške, nego dobri Andersonovi potezi. Takav je bio i break u drugom setu koji je Južnoafrikanca vratio u meč.

Čilić je opet dobro otvorio treći set, ali je nakon 2-0 dopustio Andersonu povratak. Srećom, ni Anderson nije bio u jednom od svojih najboljih izdanja, pa je i u trećem i četvrtom setu dvaput gubio servis što je Čiliću bilo dovoljno za petu pobjedu u njihovih šest međusobnih dvoboja. Kako je meč odmicao, tako se Anderson i sve teže kretao, a uoči četvrtog seta zatražio je i pomoć fiziterapeuta zbog bolova u desnom ramenu. Čilić i Anderson su kombinirano napravili čak 87 neforsiranih pogrešaka, Marin 34, a Južnoafrikanac 53.

U utorak će Čilića čekati potpuno drugačiji suparnik. Gilles Simon je odigrao odličan meč protiv Davida Ferrera i svladao petog tenisača svijeta u četiri seta. Čilić i Simon su dosad odigrali četiri meča i sva četiri puta je francuski tenisač izlazio kao pobjednik. Posljednji dvoboj imali su u 2. kolu ovogodišnjeg Australian Opena, kad je Simon slavio u pet setova, a Čilić propustio vodstvo od 2-1 u setovima.

Čilić je ostao jedini hrvatski predstavnik u pojedinačnom dijelu US Opena, nakon što je Mirjana Lučić-Baroni napravila previše pogrešaka u prvom i trećem setu da bi mogla računati na pobjedu nad Sarom Errani. Talijanka je u pobjedi 6-3, 2-6, 6-0 napravila samo devet neforsiranih pogrešaka, a Lučić-Baroni čak 69, od toga 24 u prvom i 28 u drugom setu. Mirjana je tako propustila priliku da postane prva hrvatska tenisačica u četvrtfinalu US Opena, a kao 121. igračica svijeta bila bi najniže rangirana četvrtfinalistica u povijesti turnira.

Da je pobijedila Errani, Lučić-Baroni bi u četvrtfinalu igrala protiv Dankinje Caroline Wozniacki koja je iznenadila Ruskinju Mariju Šarapovu u osmini finala.

Tenisači - 3. kolo:

MARIN ČILIĆ (HRV/14) - Kevin Anderson (JAR/18) 6-3, 3-6, 6-3, 6-4

Gilles Simon (Fra/26) - David Ferrer (Špa/4) 6-3, 3-6, 6-1, 6-3