TRIJUMF U ITALIJI

Hrvati potukli konkurenciju; svjetski prvaci u preciznoj orijentaciji!

14.07.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatska je Svjetski prvak u preciznoj orijentaciji. Ekipa Hrvatske u sastavu Zdenko Horjan (orijentacijski klub 'Vihor' - Zagreb), Ivica Bertol (orijentacijski klub 'Vihor' - Zagreb) i Ivo Tišljar (orijentacijski klub 'Orion'- Zagreb) pobijedila je na Svjetskom prvenstvu koje se održavalo proteklih dana u okolici mjesta Lavarone u Italiji.

Druga u poretku ekipa bila je Švedska, treća Latvija, četvrta Ukrajina, peta Norveška, šesta Finska. Hrvatska je nakon izvrsnih rezultata proteklih godina i srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Finskoj 2014. iznenadila ove godine favorizirane Šveđane i maksimalnom koncentracijom te tehnički točnom realizacijom zadataka pobijedila u jakoj svjetskoj konkurenciji. Osim nabrojenih šest zemalja u poretku iza naše reprezentacije su i države poput Rusije, SAD-a, Velike Briitanije i mnogih druge.

U pojedinačnoj otvorenoj konkurenciji Zdenko Horjan je osvojio ukupno šesto mjesto, Ivo Tišljar bio je dvadeset i sedmi, a Tomislav Varnica četrdeset i peti. Svjetski prvak je pomalo iznenađujuće postao Guntars Mankus iz Latvije, ispred srebrne Marit Wiksell iz Švedske i brončanog Geir Myhr Øiena iz Norveške.

U kategoriji paralympic naš Ivica Bertol je bio izvrstan peti. Zlato je osvojio Michael Johansson ispred Ole Janssona (oba Švedska) i brončanog John Crosby iz Velike Britanije.
Hrvatska je ovime dokazala da je u disciplini precizne orijentacije vodeća nacija Svijeta, a potvrda tome je ukazana čast i povjerenje Međunarodne orijentacijske federacije koja je upravo Hrvatskoj iduće godine dodijelila organizaciju Svjetskog prvenstva. Prvenstvo će se održati u Zagrebu i Karlovcu tijekom lipnja 2015., a očekuju se natjecatelji iz 25-30 zemalja svijeta.

Disciplinom precizne orijentacije istovremeno se bave i osobe sa teškoćama u kretanju te na natjecanju istovremeno sudjeluje i veći broj natjecatelja u invalidskim kolicima. Vjerujemo da se Hrvatska te Zagreb i Karlovac mogu pokazati kao izvrstni domaćini i gradovi bez barijera. Svoju podršku prvenstvu do sada su dali gradonačelnici Zagreba g. Milan Bandić i Karlovca g. Damir Jelić, a nadamo se da će pomoć organizaciji natjecanja pružiti i sponzori bez čije pomoći će se teško realizirati ovaj projekt od iznimne važnosti za orijentacijski sport, ali i za turističku promidžbu Hrvatske.