BRAVO!

Kljaković - Gašpić europski prvak u klasi Finn

29.08.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić u subotu je potvrdio naslov europskog prvaka, iako se zadnjega dana natjecanja na Europskom prvenstvu klase Finn u bugarskoj Varni zbog nedostatka vjetra nije jedrilo

Kljaković-Gašpić je u Varni suvereno došao do europskog zlata, a ove je godine već osvojio i svjetsku broncu, te je trenutačno broj jedan na svjetskoj ljestvici ove klase.

'Ovo je zaista vrhunac sezone, kraj kakav samo mogao samo sanjati. Nemam zašto biti previše euforičan, ovo je rezultat koji nije slučajan, mukotrpni sati, dani i godine rada i odricanja, tako da se nisam niti iznenadio. Zaista uživam u svemu ovome skupa, od prvog do zadnjeg dana sam uživao jedreći. Jučer sam bio sretan i presretan. Sad sam stvarno smiren, vjerojatno će mi tek za nekoliko dana doći do glave što sam ustvari napravio', kazao je popularni 'Bambi', koji je prvi puta na nekoj velikoj svjetskog regati vodio od početka dokraja.

'Do današnjeg dana sam ja gledao ostale jedriličare, pogotovo famoznog Bena Ainslia, koji je ideal vrhunskog svjetskog jedriličara. Divio sam se njegovim uspjesima i njegovom načinu jedrenja, a sada mogu s ponosom reći da sam ja vrlo vjerojatno njegov nasljednik jer je ova sezona je pokazala da mogu bez problema i njemu parirati. Ovu regatu sam odjedrio na način na koji je Ben jedrio', zaključio je novi europski prvak.

Nažaost, kako se nije jedrilo u plovu za odličja tako je, uz dobro jedrenje, šansu za medalju izgubio drugi hrvatski predstavnik u ovoj klasi Marin Mišura, koji je ostao četvrti.

Srebro je osvojio Tapio Nirkko iz Finske, a broncu Edward Wright iz Velike Britanije. Flota je brojala 75 kormilara, a odjedreno je deset jedrenja.