NOĆ PARAOLIMPIZMA

Pola stoljeća djelovanja sportaša kojima se svi moramo nakloniti!

28.05.2014 u 08:58

  • +11

Svečana sjednica Paraolimpijskog saveza

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakuš

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću 'Noć paraolimpizma' u dvorani Cinestar u Avenue Mallu obilježeno je pola stoljeća organiziranog djelovanja sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Svečanost je otvorena izložbom fotografija Snaga paraolimpizma fotoreportera Hine Damira Senčara, a zatim je prikazan i dokumentarni film 'Prvih 50' redatelja Dejana Aćimovića.

'Hrvatski paraolimpijski odbor je najviša nevladina nacionalna sportska udruga sportaša s invaliditetom. Ustrojen je prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta, kao i potrebama Hrvatskog sporta osoba s invaliditetom. U njega se udružuju nacionalni i županijski sportski savezi osoba s invaliditetom te sportski savez osoba s invaliditetom Grada Zagreba', kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Po njegovim riječima danas je u Hrvatskoj registrirano blizu 500.000 osoba s invaliditetom, a glavna zadaća HPO-a je približiti sport osobito mladima, jer će im to pomoći da postanu i jednakovrijedni članovi društva.

'Danas HPO broji 28 temeljnih članica kroz koje je posredno u savez udruženo više od 130 klubova i sportskih udruga osoba s invaliditetom, odnosno preko 10.000 osoba. Od rehabilitanata, preko rekreativaca, pa sve do vrhunskih sportaša i to svih vrsta invaliditeta i različitih uzroka nastanka invaliditeta. Naše sportaše karakteriziraju brojne hvalevrijedne osobine - upornost, volja, odgovornost, predanost, ali i vedrina te sportski entuzijazam. Svi se ponosimo sportskim uspjesima naših nosioca paraolimpijskih medalja Darka Kralja, Antonije Balek, Branimira Budetića, Mihovila Španje, Milke Milinković, Zorana Talića, Mikele Ristoski i Jelene Vuković. Jednako tako ponosni smo na ne manje važne sportske i životne rezultate, u osobnom napretku, svih osoba s invaliditetom na svim međunarodnim i domaćim natjecanjima. Ponosni smo na osmijeh, radost i vedrinu mladih sportaša i rekreativaca', naglasio je Kovačić.


Posebna priznanja HPO-a dobili su urednik sportskog programa HRT-a Bruno Kovačević, urednica na HTV-u Ivanka Boroš, književnik i novinar Miljenko Jergović, bivši reprezentativac Mario Stanić, kineziološka sociologinja Sunčica Bartoluci i direktor Cinestar kina Damir Milinić, te paraolimpijci Milka Milinković, Roko Mikelin Opara i Špiro Zrilić.

Na izložbi je prikazano 20 fotografija Hinina fotoreportera Senčara, među kojima su svih osam osvajača paraolimpijskih odličja za Hrvatsku počevši od Milke Milinković, Jelene Vuković, Mihovila Španje, Darka Kralja, Antonije Balek, Branimira Budetića, Mikele Ristoski do Zorana Talića.