SPORTSKA PERJANICA

Moćna Hrvatska na Euro po novu 'berbu medalja'

23.04.2014 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatska seniorska taekwondo reprezentacija polako privodi kraju pripreme za europsko prvenstvo koje će se održati u Bakuu u Azerbajdžanu od 1. do 5. svibnja

Završne pripreme odrađene su u olimpijskom taekwondo centru taekwondo kluba Marjan u Splitu od 15.-25.04.2014., a na njima je pod budnim okom tri trenera sudjelovalo 16 sportaša, po osam u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Hrvatsku će po prvi put na smotri najboljih na starom kontinentu predstavljat kompletan i maksimalan broj sportaša, spoj mladosti i iskustva, ne računajući da smo u kompletnom sastavu nastupili još u Zagrebu 1994. godine kao domaćini.

Na prošlom europskom prvenstvu u Manchesteru 2012. godine Hrvatska je osvojila šest odličja, zlato Lucije Zaninović, srebra Filipa Grgića, Ane Zaninović, Marine Sumić te bronce Petre Matijašević i Tomislava Karaule. Bio je to izjednačen rekord sa 1994. godinom kada smo ostvarili isti učinak sa šest medalja identičnog sjaja.


'Uvijek je teže braniti titulu nego doći kao nepoznanica i ostvariti veliki rezultat. Nadam se da ću nastaviti nizati uspjehe. Pripreme su bile naporne, odradili smo deset dana po tri ili četiri treninga dnevno. Čak smo i jedan cijeli dan proveli u dvorani i odradili jednu stimulaciju natjecanja jer je naš sport specifičan, u jednom danu moramo odraditi četiri ili pet borbi,' rekla je Marina Sumić, članica zagrebačkog Metalca, svjetska i europska viceprvakinja 2011. i 2012. godine.

Lucija Zaninović je dvostruka uzastopna europska prvakinja 2010. u St. Peterburgu te 2012. u Manchesteru, a riznicu medalja obogatila je broncama na olimpijskim igrama u Londonu te svjetskom prvenstvu u Meksiku 2013.

'Sretna sam što se moj trud i rad isplatio kroz sve dosadašnje medalje, ali u meni je još uvijek puno želje i motiva za novima pobjedama. Treniram i dajem sve od sebe, ozljede su me zaobišle što sam najviše željela, a kad sam zdrava uvijek mogu doći daleko, pa čak i do medalje,' rekla je Lucija Zaninović koju će protivnice sigurno pokušati zaustaviti u pohodu na treću uzastopnu titulu u kategoriji do 49 kilograma.

Sestra blizanka Ana Zaninović iz splitskog Marjana nekako je više sreće imala na svjetskim prvenstvima gdje je izborila tri uzastopna finala, jednu titulu svjetske prvakinje i dvije srebrne medalje. Na europskim smotrama ima srebro iz Manchestera.

'Izgleda da meni 'moja' svjetska prvenstva više odgovaraju... Nadam se da će europsko prvenstvo proći u redu i da ću ostati zdrava jer po prvi put nakon jednog velikog natjecanja ne slijedi odmor nego nova važna natjecanja. U srpnju i kolovozu imamo grand prix turnire u Kini i Australiji, potom i finalni grand prix te svjetski kup. Sve su to natjecanja na kojima se skupljaju bodovi za olimpijske igre u Rio de Janeiru tako da sad moramo formu tempirati za više natjecanja unutar jedne sezone. Pripreme smo odradili na visokom nivou i nadam se da će i rezultat biti u najmanju ruku dobar,' dodala je nekoliko minuta starija blizanka Zaninović.

Hrvatska posljednjih godina ostvaraju zapažene rezultate i osvaja olimpijske i svjetske medalje u ženskoj konkurenciji no upravo je Filip Grgić 2007. Godine osvojio prvi naslov svjetskog prvaka te bio proglašen najboljim sportašem Hrvatske u izboru HOO-a.

'Spremni smo, pred nama je novo natjecanje i sve medalje ostvarene prije nisu nikakav zalog za ovo što dolazi. Smatram da mogu doći do medalje, ali ne bih volio ništa prognozirati. Puno mladih dolazi, konkurencija je sve veća i jako je teško toliko godina zadržati visoki kontinuitet. Sustav natjecanja se dosta promjenio, grand prix turniri na kojima se skupljaju bodovi za plasman na OI je puno pošteniji, ali i puno intenzivniji i naporniji. Nadam se da uz malo sreće možemo plasirati i prvog muškog natjecatelja na olimpijske igre,' rekao je Filip Grgić iz Metalca.

Taekwondoom se u svijetu bavi preko 100 milijuna registriranih natjecatelja, a nacionalnih saveza je 207. Hrvatska je po broju odličja zasigurno jedna od najvećih velesila sa tri olimpijske medalje, 17 svjetskih i 40 europskih odličja, ukupno okruglih 60 medalja u posljednjih 20 godina.

Blizanke Zaninović - sinonim za uspjehe i medalje

Reprezentacija:

Mateja Kunović 46
Lucija Zaninović 49
Ana Zaninović 53
Tanja Rastović 57
Marina Sumić 62
Petra Matijašević 67
Iva Radoš 73
Mia Radoš +73

Piero Marić 54
Stipe Jarloni 58
Deni Andrun Razić 63
Filip Grgić 68
Tin Solenički 74
Dinko Šegedin 80
Nikola Bojo 87
Vedran Golec+87