VAŽNO JE ZVATI SE MARK!

Vratar Dekanich i branič Katic ostaju u Medveščaku!

23.04.2014 u 13:14

Bionic
Reading

Medveščakova 2014/15. momčad, koja će druge sezone predstavljati klub u prestižnoj Kontinentalnoj hokejskoj ligi, lagano počinje dobivati svoje obrise. Medvjede će s klupe usmjeravati lice koje je odigralo važnu ulogu u Medveščakovoj premijernoj sezoni u KHL-u i koje je uvelike zaslužno za uspjeh koji su postigli, kanadski stručnjak Mark French.

Koliko se 'navukao' na hrvatski najtrofejniji klub u hokeju na ledu, na atmosferu u Ledenoj dvorani Doma sportova, navijače, na Zagreb i općenito Hrvatsku, iskazao je odmah na kraju sezone produživši vjernost Medveščaku na još jednu godinu. Frencha su ovog tjedna slijedila još dvojica Marka, vratar Dekanich i branič Katic. Oba Marka odlučila su i 2014./2015. nositi dres Medvjeda što bi im jednog dana omogućilo i nastup za hrvatsku reprezentaciju s obzirom da obojica imaju hrvatske korijene.

'Iznimno mi je drago da će Mark Dekanich i Mark Katic biti s nama i u 2014./2015. sezoni. Dekanich i Katic su dva ključna igrača u našem klubu i veselimo se njihovom povratku u srpnju', izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox

Vratar Mark Dekanich Medvjedima se pridružio 2013./2014. sezone. U osnovnom dijelu sezone branio je u 27 susreta (11 pobjeda, 9 poraza, 6 remija), od 900 udaraca na gol obranio ih je 842 i ostvario brojku od 93,6% obrana, dok mu je prosjek primljenih golova po utakmici (GAA) iznosio 2.13. Premijeru u KHL-u okrunio je i s tri shutouta (utakmica bez primljenog pogotka). U listopadu 2013. Dex je bio proglašen najboljim golmanom tjedna KHL-a, dok ga je pak portal Eurohockey.com proglasio europskim igračem prosinca 2013. U doigravanju je branio u dvije utakmice s postotkom obrana 87,3 (55 udaraca na gol, 48 obrane) i GAA 3.57.


'Dekanich je imao odličnu premijernu sezonu završivši je na 7. mjestu lige po postotku obrana. Povratak čvrstog i samouvjerenog hrvatskog golmana na još jednu godinu svakako će izazvati dobar osjećaj kod stručnog stožera i kod navijača', osvrnuo se Fox na Dexov učinak.

Dekanich je tijekom profesionalne karijere igrao još za AHL klubove Milwaukee Admirals, Springfield Falcons i St. John's IceCaps te ECHL klub Cincinnati Cyclones, a jednu utakmicu je odigrao i za NHL klub Nashville Predators. Sezone 2010/11. osvojio je titulu najboljeg golmana po postotku obrana u AHL-u (93,1%).

Branič Mark Katic za Medvjede je debitirao također 2013./2014., a to mu je ujedno bio i debi u KHL-u. Osnovni dio sezone zapečatio je sa 44 odigrane utakmice, jednim golom i 10 asistencija, dok mu je +/- statistika iznosila +3. Na ledu je prosječno po utakmici proveo 14:17 minuta te je skupio 18 minuta kazne. U doigravanju je odigrao četiri utakmice, +/- statistika mu je iznosila 0 i skupio je 32 minute kazne.

'U Katicu smo dobili igrača visokog potencijala koji je, kako se sezona primicala kraju, doista podigao svoju igru na višu razinu završivši tako na trećem mjestu po ostvarenim bodovima u momčadi. Nadamo se da će njegova igra nastaviti rasti i očekujemo da će i drugu sezonu odraditi dobro', zaključio je Fox.

Katic, čiji preci potječu iz Generalskog Stola, prije dolaska u Medveščak igrao je za NHL klub New York Islanders (11 utakmica), za AHL klub Bridgeport Sound Tigers i za njemačkog prvoligaša Eisbären Berlin s kojim je 2012/13. osvojio naslov prvaka Njemačke. U juniorskim danima nastupio je za reprezentaciju Kanade na Svjetskom prvenstvu U18 i Internacionalnom turniru U17, a 2012./2013. je s Teamom Canada nastupio na Njemačkom kupu.