A SADA - KOMBINACIJA

Ivičina utrka života: Tko 'preživi' pričat će...

13.02.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Odbrojavanje je pri kraju. Slijedi valentinovo i utrka koju je obitelj Kostelić čekala cijelu sezonu. Olimpijska kombinacija koja donosi i najveću priliku Ivici Kosteliću da osvoji 'skijaški sveti gral', i zaokruži najljepšu olimpijsku priču koju će Hrvatska ikada ispričati

Mjesta velikom pritisku nema, Ivica je već danas jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena i njegovom životopisu ne nedostaje baš ništa. Penjao se proteklo desetljeće na postolja kao što mi idemo po kruh, rutinski. Zbog njega je hrvatsku himnu uživo slušalo više ljudi nego zbog svih političkih elita zajedno, zajedno sa sestrom stavio je ovu inertnu zemlju visoko na kartu sporta koji se kod nas percipirao kao – slovenski. A tinejdžersku dob završavao je s koljenima punim željeza...

Ipak, do kraja veličanstvene karijere ostaje još jedan veliki cilj. Zbirci od tri srebrne olimpijske medalje dodati zlatnu. To mu u Sočiju neće željeti samo Hrvati, već i većina skijaške javnosti. U spustu su ljubitelji skijanja uglavnom navijali za Bodeja Millera, na Krasnaja Poljani pozitivne vibracije usmjerit će prema hrvatskoj legendi.

Kostelić je u Sočiju nakon kombinacije već slušao Lijepu našu


Kakva će to utrka biti... Zbog proljetnih uvjeta spust je prebačen sat vremena ranije, kako bi skijaši imali što bolje uvjete na jednoj od najopasnijih staza svijeta. Tamo nema mjesta za početnike, a velike kalkulacije na opasnim strminama izbacit će svakoga iz kruga kandidata za medalje.

A tada će uslijediti slalom. Oni najbrži u spustu kretat će kasnije, a osim proljetnih uvjeta i raskvašene staze prijetit će im još jedna činjenica – stazu postavlja Ante Kostelić. Iako će Gips svu raskoš svoje postavljačke kreativnosti moći izraziti tek postavljanjem druge vožnje klasičnog slaloma, već i u kombinaciji, nema sumnje, postavit će zamke koje će zagorčati život spustašima. Bit će ispadanja, tko 'preživi' pričat će.

Ivičina sezona ne ostavlja pretjerano mjesta optimizmu, ali Kostelići će svaku olimpijsku sezonu podrediti Igrama i nema sumnje da su već od kraja protekle sezone sve podredili Sočiju. Obzirom da u slalomu vlada nikada veća konkurencija – ovoj utrci. Kao glavni favoriti kotiraju munjeviti Francuz Pinturault i Amerikanac Ted Ligety, ali osim njih dvojice izglednijih kandidata za medalju nema. Uostalom, u Sočiju se kombinacija vozila iprije dvije godine, a unatoč ozljedi slavio je – Ivica. Jedan od većih konkurenata bit će mu i Natko Zrnčić Dim, pred kojim je još dug put s mnogim mogućnostima. Ivici su ove Igre posljednja, što se olimpijske domene tiče, i velika prilika za četvrtu medalju.

Obiteljsku desetu. Da je više Kostelića...