MLADIĆ MIRNE RUKE

Ante Zorica s tri sride osvojio Alku

09.08.2009 u 21:13

Bionic
Reading

Najmlađi ovogodišnji alkarski natjecatelj Ante Zorica iz Hrvaca slavodobitnik je 294. Sinjske alke, koja je pod pokroviteljstvom i u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i premijerke Jadranske Kosor održana popodne u Sinju

Ante Zorica (25) u tri je natjecateljske utrke osvojio svih mogućih devet punata (bodova) pogodivši tri puta 'u sridu', što je u dugoj tradiciji alke uspjelo tek dvanaestorici alkara. Pobjeda s maksimalnih devet punata u posljednjih je pola stoljeća, prije današnje Zoričine, ostvarena samo dva puta - 1963. i 2006.

Alkarskom slavodobitniku Anti Zorici hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je sablju i zlatni prsten. Istodobno je pobjedniku alkarski vojvoda Ivan Čikara privezao na koplje hrvatsku trobojnicu, a od Alkarskog društva pripala mu je nagrada od 45.000 kuna i zlatna plaketa.

Čestitajući pobjedniku, Mesić je izrazio zadovoljstvo što je pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke i što su ga organizatori pozvali da nazoči natjecanju.

'Želim odati priznanje Sinju kao alkarskom gradu. Sinjska alka nije samo natjecanje, nego je i simbol slobodarstva i dio hrvatske kulturne baštine, a ubuduće bi trebala postati i dio europske i svjetske kulturne baštine', rekao je Mesić.

Podsjetivši da se Sinjska alka održava u čast pobjede prije 294 godine nad višestruko nadmoćnijim turskim neprijateljem, hrvatski je predsjednik rekao da smo, isto tako, u Domovinskom ratu pobijedili nadmoćnijeg neprijatelja.