ISTINSKI SPEKTAKLI

Što nas čeka u sportskoj 2014. godini?

31.12.2013 u 19:02

Bionic
Reading

Za razliku od protekle godine koja nije obilovala velikim sportskim natjecanjima, u 2014. godini čekaju nas ona najveća: Zimske olimpijske igre i Svjetsko nogometno prvenstvo

Za hrvatske ljubitelje sporta 2014. započinje pravom poslasticom: Europskim prvenstvom u rukometu od 12. do 26. siječnja. Hrvatski rukometaši bit će kao i obično u užem krugu favorita, a Slavko Goluža pokušat će ovaj put osvojiti nešto više od bronce, odličja koje prati naše Kauboje posljednjih godina. Najveći rivali svakako će nam biti domaćini Danci, koji su nas izbacili s posljednjeg velikog natjecanja, a prema viđenom na nedavnom pripremnom turniru u Norveškoj, imat ćemo ponovo problema i s pomlađenim Francuzima.

U veljači nas čeka još jedno veliko natjecanje. Zimske olimpijske igre održat će se od 7. do 23. veljače u ruskom Sočiju, gdje ćemo s velikim zanimanjem pratiti nastupe hrvatskih sportaša, posebno Ivice Kostelića. Podsjetimo, Ivica je dosad u karijeri osvojio tri olimpijska srebra, a ovo će mu vjerojatno biti posljednja prilika za pohod na zlato. U kombinaciji neće biti bez šansi ni Natko Zrnčić Dim, a jednim ćemo okom pratiti i slovenskog Hrvata Jakova Faka, koji je među favoritima za osvajanje medalja u biatlonu. Doduše, medalje koja će se pisati Sloveniji....

Glavno uzbuđenje godine svakako će biti Svjetsko nogometno prvenstvu u Brazilu, od 12. lipnja do 13. srpnja. Hrvatska nogometna reprezentacija ima čast otvoriti ovo natjecanje protiv domaćina Brazila, a u našoj skupini još su Meksiko i Kamerun. Ako Vatreni prođu dalje, čeka ih Španjolska, Nizozemska ili Čile. Upravo Španjolci su branitelji naslova i traže četvrtu veliku krunu u nizu, no domaćin turnira pokušat će sve da to spriječi. Među onima koji se nadaju tituli još su Nijemci, Talijani i Argentinci. Bit će zanimljivo vidjeti što Hrvatska može u toj konkurenciji.

Ne smijemo zaboraviti niti hrvatske košarkaše, koji su se plasirali na Svjetsko košarkaško prvenstvo koje će se održavati od 30. kolovoza do 14. rujna u Španjolskoj. Bogdanović i društvo pokazali su da mogu igrati s najboljima, ali neće biti lagano protiv Amerikanaca, Argentinaca te vrlo ambicioznog domaćina. U svakom slučaju, još jedno natjecanje kojeg jedva čekamo.

Tu su i vaterpolisti, koji će i ove godine voditi glavnu riječ u klupskoj Ligi prvaka, a također i na Europskom vaterpolskom prvenstvu u Mađarskoj od 13. do 26. srpnja. Barakude nakon odlaska Rudića malo su pali u formi, no sigurni smo da na novi uzlet nećemo dugo čekati.

Što se ostalih natjecanja tiče, bit će zanimljivo vidjeti može li Bayern nastaviti svoju dominaciju i postati prva momčad koja je obranila naslov u nogometnoj Ligi prvaka. Duvnjak će s HSV-ovom isto pokušati ostvariti u rukometnom elitnom klupskom natjecanju, Miami u NBA-u, a Olympiakos u košarkaškoj Euroligi.

Uzbuđenje neće izostati ni u Formuli 1, gdje se očekuju velike promjene u poretku s obzirom na nove V6 motore i velike promjene tehničkih pravila, a zanimljivo će biti i u MotoGP-u, koji ima najmlađeg aktualnog prvaka u povijesti natjecanja, Marca Marqueza.

Od ostalih hrvatskih sportaša, valja izdvojiti nove nastupe uvijek dominantne Sandre Perković, novi pokušaj uspona prema vrhu Blanke Vlašić, ponovo dobre rezultate u veslanju, jedrenju, borilačkim sportovima…