PREPORODIO METALURG

Červar bez dlake na jeziku o Makedoncima, reprezentaciji...

03.10.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Lino Červar, legendarni rukometni trener i bivši izbornik Hrvatske koji je 'kauboje' odveo do svjetskog i olimpijskog zlata, s makedonskim Metalurgom radi čuda. Nedavna pobjeda nam moćnim PSG-om iz Pariza samo je potvrda kako je riječ o stručnjaku kakav se rijetko rađa ili skraćeno - genijalcu

U tri sezone Červar je s Metalurgom osvojio čak šest trofeja, a u ovogodišnjoj Ligi prvaka već na samom početku upisao je dvije pobjede, uz dodatak kako je u 2. kolu šokirao u Skoplju u dvorani Boris Trajkovski pred 7000 bučnih navijača bogati PSG sa 28:26! Sljedeća utakmica Metalurga na rasporedu je 12. listopada kada odlaze u goste kod velike Barcelone. Kako je krenulo, kad je Červar u pitanju, sve je moguće…

'Cijela momčad zaslužuje čestitke, ovo je bio poklon našoj publici, ali i dokaz svim našim kritičarima. Nije lako igrati protiv PSG-a, no svojim sam igračima kazao da se igra do isteka 60. minute i da možemo pobijediti srčanošću protiv zvijezda', kazao je nakon utakmice Červar.

TRENER MOTIVATOR
Na poluvremenu protiv PSG-a sam igračima u svlačionici dok su vikali jedan na drugog kazao kako mi izgledaju kao obični makedonski građani

Kada se nakon nekoliko dana stišala euforija koja je zahvatila Skoplje Čevar je za tportal.hr kazao:
'Javnost na klasični balkanski način sve napuhava, a ja im stalno ponavljam kako je teško promijeniti gubitnički mentalitet koji su godinama imali. To je problem malih nacija, a Makedonija uza sve to vodi s Grčkom i borbu oko imena države. Na poluvremenu protiv PSG-a sam igračima u svlačionici dok su vikali jedan na drugog kazao kako mi izgledaju kao obični makedonski građani. Tražio sam od njih da više vjeruju u sebe i da će zvijezde koje stoje s druge strane, ako budemo u egalu, početi griješiti. Pogodilo ih je kada sam im svima u lice rekao: Vi Makedonci puno više vrijedite nego što stvarno mislite! Kad biste sebi vjerovali malo više – dobili biste PSG. Nakon utakmice i velike pobjede kapetan momčadi kazao je kako ih je taj govor pogodio i dodatno motivirao', kazao nam je sa smiješkom Červar.

Na pitanje koliko se još misli zadržati na klupi Metalurga kao iz topa je ispalio:
'Nikad nisam pomislio da bih mogao otići u Metalurg, ali me njihov predsjednik Minče Jurdanov prije tri godine nagovorio da dođem. Tada smo u prvoj utakmici izgubili od Zagreba 20 razlike i neki su se podrugljivo smijali, a ja sam sve stoički podnio jer sam znao da ćemo biti sve bolji. I moji su igrači u to vjerovali… U Metalurgu ću ostati dokad će me to ispunjavati jer imam takav dogovor. No možda odem već nakon ove sezone jer sam željan novih izazova, gladan sam uspjeha! Puno ulažem u sebe, učim nove stvari, čitam puno knjiga i imam puno ideja. Ali dan mi je prekratak kako bih sve realizirao. I život mi je prekratak za sve što sam zamislio ostvariti. Radim posao koji volim, to je strast!', dodao je Červar.


Metalurg, momčad s kojom radi čuda u Ligi prvaka, jest priča godine. Barem zasad…

'To je moja sudbina, neki prkos u meni me vuče. Očito mi je suđeno da pobijedimo boljeg od sebe. Suđeno mi je da vodim sirotinju i pobjeđujem bogate. Posijao sam sjeme svoje ideje ovdje i brzo ću se vratiti u Hrvatsku… Recimo jedan Kiel ne bi mi bilo zanimljivo voditi jer su sve što se može osvojili', poslao je jasnu poruku.

Za kraj je dodao i jednu poveznicu između današnjeg Metalurga i reprezentacije Hrvatske koju je vodio.

'Kada sam preuzeo reprezentaciju Hrvatske bila je u rasulu jer na EP-u u Švedskoj nije osvojen niti jedan bod, bili smo posljednji, iza jednog Izraela. Tada sam govorio dečkima da možemo čudo napraviti i vjerovao sam u to. U sljedećih 16 mjeseci, od posljednje momčadi u Europi postali smo svjetski te nakon toga olimpijski prvaci! U povijesti kolektivnog sporta takvo nešto nikad nitko neće ponoviti. To je podatak za Guinnessa!', za kraj je kazao Červar, priznavši nam kako se zaželio rada u reprezentaciji. Kaže da se cijelu karijeru, otkada je kao mladić odveo maleni Umag od 5. lige do najvišeg ranga u bivšoj državi, drži pravila: za uspjeh u sportu treba imati mudrosti, samopouzdanja, ali i borbenosti.