EP U MALIM BAZENIMA

Hrvatska štafeta brončana, svjetski rekord Francuza

14.12.2008 u 20:06

Bionic
Reading

Hrvatska štafeta u sastavu Duje Draganja, Aleksej Puninski, Bruno Barbić i Mario Todorović osvojila je treće mjesto u utrci štafeta 4x50 metara na Europskom prvenstvu u Rijeci. Hrvatski plivači su isplivali vrijeme 1:23.68 što je novi hrvatski rekord

Prvo mjesto pripalo je Francuzima (Bernard, Gilot, Leveaux, Bousquet) koji su isplivali novi svjetski rekord 1:20.77. Francuzi su popravili dosadašnji svjetski rekord za skoro dvije sekunde (1:22.38). Drugo mjesto osvojila je talijanska štafeta s rezultatom 1:23.37.

'Hrvatsko plivanje je na ovom prvenstvu svakog dana osvajalo po jednu medalju i to je dokaz koliko smo jaki. Svaka čast Puninskom i Todoroviću koji su, iako umorni, povukli i doprinijeli da štafeta osvoji broncu,' kazao je nakon brončanog odličja štafete 4x50 slobodno Duje Draganja

Štafeta u sastavu Draganja, Aleksej Puninski, Bruno Barbić i Mario Todorović stigla je na cilj treća iza nevjerojatnih Francuza i srebrnih Talijana, a vrijeme od 1:23.68 sekundi je za 3.51 sekundu brže od rekorda koji je važio do jutros.

'Stvarno smo bili jako dobro uplivani, a tvrdim i da možemo još bolje. Nismo bili baš u povoljnoj pruzi, a ja sam od uzbuđenja na kraju čak i upao u bazen. Izuzetno mi je drago zbog medalje, ali ja moram žaliti što mi je diskvalifikacija uzela odličje na 100 mješovito. To me boli jer suci nisu priznali očitu pogrešku', kazivao je Draganja koji je prvu izmjenu plivao za 21.25 sekundi. U drugoj izmjeni Puninski je iz letećeg starta plivao 21.11, Barbić 20.73, a Todorović 20.59.

I Todorović i Puninski su štafetu otplivali niti deset minuta nakon nastupa u finalu na 50 delfin u kojem je Todorović bio šesti sa 22.93, a Puninski osmi sa 23.15. Obojica su daleko bolje plivala u popodnevnom finalu kada su i Puninski i Todorović po prvi puta u karijeri išli ispod 23 sekunde. Puninski je sada vlasnik hrvatskog rekorda 22.63, više od pola sekunde brže od staroga rekorda, a i Todorović je za ulazak među osam plivao brže nego u finalu - 22.81.

'Naravno da bi se borili sa Talijanima za srebro da nismo obojica nastupili u finalu 50 delfin. No, dali smo sve od sebe u sve tri današnje utrke. Iznimno sam zadovoljan rekordom na 50 delfin', kazao je Puninski, dok je Todorović bio jednako zadovoljan činjenicom da je napokon išao delfin ispod 23 sekunde i to dvaput u istom danu.

'Brončana medalja će biti veliki poticaj za mene, a po kvaliteti smo možda i jači od srebrnih Talijana', kazao je Korčulanin Todorović

Francuska štafeta 4x50 slobodno napravila je upravo nevjerojatan svjetski rekord - 1:22.38 minuta, a dvojica iz zadnje izmjene su plivala zapravo nadljudski i sa letećim startom - Amaury Leveaux 19.93, a Frederick Bousquet 19.87 sekundi.
Sa ovom bronačnom medaljom hrvatsko plivanje je na EP u Rijeci osvojilo ukupno po dva zlata i bronce, a u Rijeci je oboreno čak 18 svjetskih rekorda, od čega ih je najviše, pet, rušio Francuz Leveaux.
Talijanska plivačica Federica Pellegrini isplivala je novi svjetski rekord na 200 slobodno na Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Rijeci - 1:51.85.

Pellegrini je popravila dosadašnje najbolje vrijeme na svijetu Francuskinje Coralie Balmy (1:53.18) za više od jedne sekunde.

Španjolka Mireia Garcia Belmonte postavila je novi svjetski rekord na 400 metara mješovito na Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Rijeci isplivavši rezultat 4.25.06.

Dosadašnje najbolje vrijeme držala je Amerikanka Julia Smith koja je u Torontu u studenom ove godine isplivala vrijeme 4:25.87.