ČUDO IZ MEĐUGORJA

Čilić slomio i Blakea, Hrvatska u polufinalu!

12.07.2009 u 18:44

Bionic
Reading

Hrvatska Davis Cup reprezentacija iskoristila je prvu meč loptu protiv Amerikanaca i plasirala se u polufinale. Treći bod donio je Marin Čilić pobjedom protiv najboljeg gostujućeg igrača Jamesa Blakea s uvjerljivih 6:3, 6:3, 4:6, 6:2

Nakon što je frustracije u petak istovario na leđa hrvatskih navijača, proglasivši ih sramotom reprezentacije i zemlje, Jamesa Blakea u dvorani Žatika dočekali su zvižduci. No, još važnije, dočekao ga je spremni Čilić. Obojica su bila nervozna. Marin se čitavog dana, vidjelo se, teško nosio s bremenom najvažnijeg meča karijere, dok se Blake tijekom treninga uglavnom smijao. Ipak, bila je to maska.

Čilićev servis početkom meča bio je u konstantnoj opasnosti, no mladi je Međugorac zada prvi udarac. Poveo je sa 4:3, pa izgubio servis, no uzeo je Blakeu još jedan servis i uspješno zatvorio prvi set.

Po prvi put tijekom vikenda Hrvatska je uzela prvi set, prvi puta u njihovom trećem međusobnom susretu Čilić je uopće osvojio set. No, Marin se tek zahuktavao. Tijekom čitavog meča servis mu nije bio na vrhunskoj razini, no u polju je bio dominantan i forhendom je izluđivao crnoputog majstora.

Jednostavno, bio je bolji. U drugom setu dva je puta uzimao servis i naravno uzeo taj set, a serija se nastavila i u trećem setu u kojemu je poveo sa 2:0.

Tada je na naplatu došlo deset godina duljeg staža na Touru, Blake je zakomplicirao meč u klasičnoj rutinerskoj maniri. Iskoristio je jedine dvije brak lopte u trećem setu koje mu je Marin ponudio, u međuvremenu spasio čak osam opasnosti za svoj servis i uzeo taj treći set.

No bila je to tek odgoda slavlja u dvorani Žatika.

Na krilima publike ponovno je poveo sa 3:0 u gemovima i ovog puta nije napravio korak nazad. Mirno je zadržao servis i nakon dva sata i 40 minuta igre kleknuo je na zemlju, pozdravio protivnike, a tada na rukama izbornika Prpića trijumfalno podigao ruke u zrak. Vjerojatno najljepši trenutak u karijeri jednog od najtalentiranijih tenisača svijeta. Hrvatska je u polufinalu, izbornik SAD-a je i nakon trećeg dvoboja protiv Hrvatske prisiljen na analizu poraza. Ni s jednom zemljom najtrofejnija nacija Davis Cupa nema tako porazan omjer.

Polufinale, u kojem će se Hrvatska sastati s Češkom, igrat će se od 18. do 20. rujna u Hrvatskoj. Odluka o domaćinu najvjerojatnije će biti donesena za dva tjedna.

Nakon meča Marin podijelio prve dojmove s navijačima.

'Ovo mi je bila jedna od boljih partija u životu, od početka sam igrao kao u transu. Uz ovakvu divnu publiku sve je bilo lako', rekao je i izazvao nove salve ovacija te dodao da je Češka dobra prilika za ulazak u finale.