PO PRVI PUT

Buzet dočekuje ponajbolje parajedriličare svijeta

12.07.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Po prvi put se u našoj zemlji održava Svjetski kup u parajedriličarstvu (PWC – Paragliding World Cup) u preletima od 11. do 18. srpnja, u Istri, na terenima Ćićarije i Učke te u središnjoj Istri, a natjecateljski centar će biti u Buzetu

Organizator je buzetski Klub slobodnog letenja Tići uz pokroviteljstvo Hrvatskog zrakoplovnog saveza, a pod ingerencijom Međunarodne zrakoplovne federacije (FAI – Fédération Aéronautique Internationale). Svjetski kup u Buzetu ispred hotela Fontana otvorio je buzetski gradonačelnik mr. sc. Valter Flego, a nadovezao se čelnik PWCA (Paragliding World Cup Association) Xavier Murillo. Ovakvo natjecanje najvišeg ranga posebna je prilika za napredak i popularizaciju domaćeg slobodnog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

PWC je najprestižnije natjecanje u paragliding sportu. Ono postavlja trendove u konstrukciji krila te vuče za sobom pripadajuću industriju. Paragliding svjetski kup je natjecanje u preletima. Na parajedriličarskom svjetskom kupu mogu nastupiti samo najbolji svjetski piloti, i to po strogim kriterijima. Kao prvo, potrebno je imati dovoljan broj FAI bodova, odnosno odgovarajuće mjesto na FAI ljestvici. Bodovi se sakupljaju na svim službenim natjecanjima koji su prijavljeni FAI-ju. Sva ta natjecanja su kategorizirana prema jakosti, na način da natjecanja u kojima sudjeluju bolji piloti i na kojima se postižu bolji rezultati (kumulativno preletene udaljenosti, kvalitetnije postavljene utrke prema zadanim parametrima, veći broj i veća kvaliteta pilota) nose i više bodova. Sva se službena natjecanja u preletima rangiraju u dvije klase i sedam kategorija. Prvoj klasi pripadaju svjetski kup, svjetsko i kontinentalna prvenstva, dok su u drugu klasu svrstana nacionalna prvenstva i druge otvorene (open) utrke. Broj natjecatelja je ograničen na 125, od kojih pet mogu prisustvovati uz pozivnicu (wildcard), a koje imaju pravo dodijeliti sami organizatori. Narednih 20 pozivnica može uručiti sama PWCA organizacija za bilo kojeg svjetskog pilota za kojeg smatra da to zaslužuje prema propisanim kriterija (ovih dana se sjećamo pobjede Gorana Ivaniševića od prije osam godina na Wimbledonu, kad je pristupio uz pozivnicu). Minimalno 10 posto kapaciteta je rezervirano za žene, kojih je u ovom sportu malo te se na taj se način želi potaknuti njihovo sudjelovanje. Ove godine nalazim se među tih pet sretnika po izboru organizatora te mogu javljati iskustva izravno iz natjecateljskog gledišta. Interes je uvijek veći od broja pozivnica, kao od i ukupnog limitiranog broja natjecateljskih mjesta. Trenutno su za PWC Croatia prijavljena 344 pilota, a samo 150 mjesta će biti popunjeno.

Prije otvaranja natjecatelji su mogli isukusiti teren na subotnjem treningu koji je omela slaba kiša u poslijepodnevnim satima. Od domaćih pilota sudjelovali su Karlo Bonačić, Marko Hrgetić, Damir Biondić kao hrvatski reprezentativci i Damir Habek u svojstvu izbornika reprezentacije te Siniša Pintar, Zoran Bošković, Saša Leskovar i Antoni Buljan kao članovi B reprezentacije, a od svjetski poznatih letača dolaze nam Anja Kroll, Ewa Wisnierska, Keiko Hiraki, zatim muški natjecatelji Andy Aebi, Torsten Siegel i braća Valič iz susjedne Slovenije.