ZA POVIJEST

Evo kako je hrabri Rus skočio s Mount Everesta!

30.05.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Na sebi svojstven način, B.A.S.E. skokom s najviše točke u povijesti (7.220 metara) dijamantnu obljetnicu osvajanja vrha svijeta obilježio je 48-godišnji Rus Valerij Rozov, svjetski poznati ekstremni 'letač'

Čovjek koji sam sebe naziva „B.A.S.E.penjačem“ iza sebe ima više od 10.000 skokova, a svojim nevjerojatnim podvizima već godinama puni novinske stupce. Na Kamčatki je 2009. godine skočio u krater aktivnog vulkana, 2010. je otišao na Antrarktiku i skočio s vrha planine Ulvetanna, 2011. je obukao wingsuit i skočio s Mont Blanca, a 2012. je prvo skočio s vrhe Ušbe na Kavkazu, a zatim na Himalaji izveo posljednju probu prije skoka s Mt. Everesta – popeo se na vrh Shivling i skočio s nadmorske visine 6.240 metara.

Za skok s Mt. Everesta pripremao se dvije godine. Mnogo je vremena i truda uloženo u dizajniranje novog, specijalnog wingsuit odijela. S članovima ekspedicije, među kojima su bila četvorica Šerpa, fotografi i snimatelji, na Himalaji je prije skoka proveo gotovo tri tjedna.

Uspon je započeo na kineskoj strani, na populanoj sjevernoj ruti. Razmatrajući odakle će skočiti, odlučio se za lokaciju na visini od 7.220 metara. Uspon od kampa u podnožju do same lokacije trajao je 4 dana. Usprkos promjenjivim vremenskim uvjetima i temepraturama koje su se spuštale i do -18 stupnjeva Celzijusa, Rozov je skočio 5. svibnja u 14:30 sati po lokalnom vremenu. Gotovo jednu minutu letio je duž sjeverne strane Everesta brzinom od oko 200 km/h prije no što se spustio na ledenjak Rongbuk na nadmorskoj visini 5.950 metara.

'Tek kada sam se vratio kući, shvatio sam koliko je sve ovo za mene bilo naporno, kako fizički, tako i psihički,' izjavio je Rozov po povratku u Moskvu.