FOTA vs FIA

Cirkus u Formuli 1 tjera navijače

24.06.2009 u 09:06

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana sportski svijet sa zanimanjem prati cirkus u Formuli 1. Raspad najpopularnijeg oktanskog sporta je, čini se, neminovan. Kao i obično, nitko se nije ni sjetio osluškivati glas F1 navijača, odnosno ljudi koji istinski vole taj sport

Od sljedeće sezone ljubitelji Formule 1 imat će možda dva prvenstva. Jedno od FIA-e (Međunarodna automobilska federacija), drugo od FOTA-e (Udruženje momčadi Formule 1). Nesuglasice te dvije organizacije dovele su do potpunog raskola. Najveći razlog za takvo stanje je novac. 'Salary cap' (40 milijuna funti) koji je FIA željela uvesti nije prihvaćen od FOTA-e.

S jedne strane, razumljiv je bijes momčadi kojima je nemoguće skresati proračune sa 300 milijuna funti na 40 te strah vozača koji znaju da bi im u budućnosti prijetilo smanjenje ugovora (iako su iz FIA-e zasad izuzeli njihove plaće iz ograničenja). S druge strane, razumljiv je i strah FIA-e koja želi smanjiti troškove skupog sporta zbog kojih su neki odustali (Honda), a neki su prijetili odustajanjem. Ni velike momčadi nemaju ništa protiv toga da se troškovi umanje, ali ne tako naglo kako želi FIA.

Sve u svemu, dva usporedna natjecanja ubit će ovaj sport. Stalne promjene pravila, svađe između momčadi i FIA-e te preplaćeni vozači koji postaju sve nepristupačniji novinarima i navijačima postali su veća opasnost od moguće dominacije nečijeg bolida koja smanjuje neizvjesnost.

Ljubiteljima 'brzine' koji plaćaju skupe ulaznice ili provode nedjelje pred malim ekranima puna je kapa svega što se događa. Ni FIA ni FOTA ne rade ankete među fanaticima u F1 pomoću kojih bi možda saznali što bi trebalo mijenjati, zaslužuju li vozači velike ugovore, jesu li im ulaznice preskupe, živciraju li ih promjene pravila.

Oni su zaboravili da svaki sport prvenstveno opstaje zbog navijača i gledatelja, jer kada nema njih nema ni sponzora, a time ni 'love'. Ako navijači okrenu leđa, ovaj oktanski sport naći će se u puno većim problemima nego što je 'salary cap'. Zato je krajnje vrijeme da se sudionici u formuli 1 'srede' i dođu do dogovora dok nije kasno.