OD PETKA U PESCARI

Hrvatsku na MI predstavlja 168 sportaša

23.06.2009 u 10:57

Bionic
Reading

U petak, 26. lipnja, u talijanskom gradu Pescari započinju XVI. mediteranske igre, najvažnije višesportsko natjecanje ove godine za hrvatski sport na koje putuje 258 članova hrvatske mediteranske delegacije, od čega 168 sportašica i sportaša koji će nastupiti u 24 sporta

Bit će to četvrti nastup naših sportaša na Mediteranskim igrama od osamostaljenja, ne i najbrojniji, jer je na Igrama u Bariju 1997. bilo rekordnih 239 hrvatskih sportaša. Od 28 sportova u Pescari, Hrvatska neće imati predstavnike samo u nogometu, koturaljkanju, tenisu i golfu, a najveće perjanice imat će u osvajaču srebrne medalje na OI iz Pekinga gimnastičaru Filipu Udi, koji će i nositi hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju, kao i brončanoj streljačici Snježani Pejčić.

Ude predvodi jaku gimnastičarsku vrstu u kojoj su i Robert Seligman i Tomislav Marković, a Pejčić streljačku ekipu s Vlatkom Pervan te braćom Josipom i Antonom Glasnovićem, dok se medalje očekuju i od plivačke reprezentacije na čelu sa Sanjom Jovanović i Aleksejom Puninskim.

U najjačem mogućem sastavu u Pescaru putuju vaterpolisti i odbojkašice, od atletičara se najviše očekuje od Jurice Grabušića, Andrasa Haklitsa i povratnice svjetske juniorske prvakinje Danijele Grgić, boksača Borne Katalinića i Marka Tomasovića, jedriličarske posade u klasi 470 Šime Fantela/Igor Marenić, braće Miće i Stjepana Janića u kajak/kanuu te veslača Marka Kušurina i Maria Vekića, kao i karate reprezentacije u kojoj su nositelji medalja s Europskog prvenstva u Zagrebu Petra Volf, Danil Domdjoni, Ana Marija Čelan i Jelena Kovačević.

Po prvi puta ćemo na MI imati predstavnike u odbojci na pijesku i skijanju na vodi, kao i u ženskom boćanju.

Hrvatska mediteranska delegacija putuje u Pescaru 24. lipnja dvama charter letovima iz Zagreba i iz Pule, a pojedini sportaši i prateće osobe dolaze i brodom iz Splita i Zadra. Prvi charter let, u kojem će biti sportaši iz atletike, gimnastike, hrvanja, karatea, skijanja na vodi, streljaštva, polazi iz Zagreba 24. lipnja u 22.05, a drugi charter let, koji će imati zaustavljanje u Zadru i Puli, kako bi se objedinio ostatak sportske delegacije, kreće iz Pule 24. lipnja u 23.30 sati.

U Pescari se očekuje sudjelovanje oko 4.000 sportaša iz 23 zemlje Europe, Afrike i Azije - Albanije, Alžira, Andore, Bosne i Hercegovine, Cipra, Crne Gore, Egipta, Francuske, Grčke, Hrvatske, Libanona, Libije, Malte, Maroka, Monaka, San Marina, Sirije, Slovenije, Srbije, Španjolske, Tunisa, Turske i na kraju domaćina Italije.

Za potrebe Mediteranskih igara izgrađeno je Mediteransko selo u gradu Chieti, udaljenom 14 kilometara od Pescare, koje je projektirano kao buduća stambena zona. Selo raspolaže kapacitetom smještaja za oko 5.000 osoba.

Inače, regija Abruzzo još uvijek se oporavlja od nedavnog katastrofalnog potresa, pa se u Pescari i okolici pojavio velikim problem oko smještaja u hotelima u kojima su bili nastradali iz L'Aquille i ostalih sela.