PRVI NOSITELJ DAVIDENKO

Umag zaobišli Čilić i Karlović, dolazi Ljubičić

17.06.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Umaški teniski turnir, prvi u Hrvatskoj s ATP statusom, ove godine slavi svoje 20. izdanje koje će se održati od 27. srpnja do 2. kolovoza., no na njemu će od najboljih hrvatskih tenisača nastupiti samo Ivan Ljubičić

Organizatori ATP turnira u Umagu željeli su jubilej obilježiti najjačim izdanjem u povijesti, ali u tome nisu u potpunosti uspjeli iako je najslabije plasirani igrač koji je izravno ušao u turnir ispod 100. mjesta na ATP ljestvici (Brian Dabul na 97. mjestu). Zbog neuklapanja termina turnira u njihov program, od hrvatskih igrača u Umagu će nastupiti samo Ivan Ljubičić, trenutačno 75. igrač svijeta. Marin Čilić i Ivo Karlović su otkazali nastup, dok Mariju Ančiću zdravstveno stanje ne omogućava dolazak u Umag. Također, u posljednji trenutak nastup je otkazao i četvrti igrač svijeta, Srbin Novak Đoković.

'Žao mi je što u Umagu neće biti Čilića i Karlovića, kada mi je Karlović i definitivno otkazao ja sam mu se pismenim putem obratio ovim riječima:

'Računao sam da ćete konačno shvatiti da nije tuđe uvijek bolje nego naše'.

'Đoković je otkazao u zadnji čas, jer je svjestan da u Umag ne može doći ukoliko nije potpuno spreman. A kako on nakon Wimbledona kao i svi ostali vrhunski igrači ide na odmor, do Umaga neće biti u punoj formi. Ipak, za turnir je dobro da će nastupiti svi najbolji talijanski igrači, a s obzirom da nam se ove sezone ne poklapa termin s Kitzbuehelom napokon će doći i najbolji austrijski igrači, tako da očekujemo dobru popunjenost tribina', kazao je direktor turnira Slavko Rasberger.

Prvi nositelj 20. izdanja umaškog turnira prema sadašnjim prijavama trebao bi biti 11. igrač svijeta Nikolaj Davidenko, a iz društva 30 najboljih dolaze još Španjolac David Ferrer i Austrijanac Juergen Melzer.

'Uz Umag, u istom terminu igrat će se još dva ATP turnira, Gstaad i Los Angeles, a jedini igrač iz prvih 10 na svijetu koji će igrati u tom tjednu je Čileanac Fernando Gonzalez u Los Angelesu. Zato smatram da je pozicija našega turnira čvrsta.'

Tradicionalno, najviše uspjeha u Umagu imaju španjolski igrači kojima najbolje odgovara zemljana podloga, a iako u Umag ove godine neće doći prošlogodišnji pobjednik Fernando Verdasco, boje Španjolske će braniti sjajni igrači poput Davida Ferrera, Juana Carlosa Ferrera i Nicolasa Almagra.

Pozivnicu za glavni turnir od hrvatskih igrača dobit će Ivan Dodig, jedna pozivnica rezervirana je za dvostrukog finalistu Umaga Talijana Filippa Volandrija, dok Rasberger treću pozivnicu planira dodijeliti jednom slovenskom igraču s obzirom na veliki broj slovenskih gostiju koji ljetuju u Istri.