LYON '98 - ZARAGOZA '13

Hrvatska umirovila još jednu sportsku dinastiju

24.01.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna mašina i dalje je nezaustavljiva. Sedma pobjeda naših rukometaša u nizu na SP-u u Španjolskoj poraz je donijela velikoj i moćnoj Francuskoj koja je osuđena na smjenu generacija. Podsjeća li vas to na jedan lijepi nogometni događaj s kraja devedesetih?

Duvnjak i ekipa sinoć su Francuze ostavili praktično bez izgleda. Vodstvo od četvrte minute do kraja dvoboja gradili su čeličnom obranom i raznovrsnim napadačkim varijantama, i donedavni 'prvaci svega' morali su stisnuti ruke trenutno puno boljoj momčadi koja je tako simbolički preuzela rukometno žezlo. Nakon 'povrata dijela duga' veličanstveni kapetan Fernandez, godinama neprijelazni Dinart, 'zid' Omeyer i Karabatić (kojega bi varanje ionako vjerojatno ubrzo umirovilo, op. a.) tako su vrlo izvjesno otišli u rukometnu reprezentativnu povijest gdje će ostati upisani zlatnim slovima za sva vremena. Nakon braće Gille otići će i ostatak francuske kralježnice i vrijeme je da neki novi dečki preuzmu kormilo francuskog broda.

Svi se sjećamo 1998. i nogometnog SP-a upravo u Francuskoj. Tada je naša država još bila mlada i njezini sportaši još nisu imali seriju neugodnih sjećanja kao rukometaši s jednom Francuskom. No tada su sasvim svježa bila sjećanja na posljednji nogometni Euro i četvrtfinalni poraz od Njemačke (sa snažnim pečatom suca Leifa Sundella) i ako je u to vrijeme postojao motiv za sportskom osvetom, bilo je to u kontekstu novog nogometnog ogleda s Njemačkom.

On je došao u Lyonu, a u polufinale su otišli Hrvati. Isključenje Wörnsa zaustavilo je njemačku ofenzivu i Jarni, Vlaović i Šuker uz pomoć najboljeg igrača utakmice Dražena Ladića grubo su prizemljili ambiciozni Elf. U Francusku su Nijemci došli kao aktualni europski prvaci i sastav koje je izbornik Bertie Vogts odveo do dva finala na svoja tri dotadašnja velika natjecanja. Nakon toga poraza odstupio je i Vogts i većina ključnih igrača (Köpke, Kohler, Klinsmann...), a pred Njemačkom je bio novi start. Baš kao i danas pred francuskim rukometašima. Nakon kraće rekuperacije dobro su se snašli, i ponovno imaju četiri velika polufinala u nizu, ali od '96. nisu uzeli niti jednu krunu.

'Uvijek se lijepo prisjetiti tih dana kada je hrvatski nogomet ispisivao najljepše stranice svoje povijesti. Naravno da se s vremena na vrijeme prisjetim tog gola i te pobjede, koja je za nas bila posebno slatka i značajna. osvetili smo se Nijemcima za ranije poraze, a vjerujem da nam je ta pobjeda ulila i dodatno samopouzdanje pred nastavak natjecanja', prisjeća se za tportal Robert Larni koji je otvorio seriju hrvatskih golova u Lyonu.

'Svi smo osjećali da je ta pobjeda bila početak njihovog kraja i moglo bi se reći da smo ih poslali u mirovinu.
Našim rukometašima želim da nastave s ovako dobrim igrama i da nakon što su umirovili Francuze nastave s pobjedama i da se kući vrate s najsjajnijom medaljom', pridružuje se sjajno krilo dobrim željama koje rukometašima stižu iz cijele zemlje.

Ćiro je rekao 'auf wiedersehen', Goluža je mahnuo uz 'au revoir', a Hrvatska željno očekuje dvoboj s Dancima i borbu za medalje uz optimizam s pokrićem da će se u Barceloni upisati nova velika stranica hrvatskog sporta.

Nakon početnog straha Hrvatska je s igračem više 'otresla' Njemačku
Hrvatska prema polufinalu, a Francuzi prema smjeni generacija