REKORDNA SAPUNICA

Divna ljubavna priča Kostelića i Wengena

19.01.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Ivica Kostelić je osvajanjem drugog mjesta iz superkombinacije u Wengenu dodatno 'podebljao' svoj rekord na jednoj od mitskih staza svjetskog kupa. Jedanaesto postolje, rezultat koji vjerojatno više nitko neće ponoviti

Ivica nije bio na svojoj spustaškoj razini, a i u slalomu može bolje od onoga što je pokazao u Wengenu, no i takvo izdanje hrvatskom 'profesoru' donijelo je drugo mjesto iza eksplozivnog mladog Francuza Pinturaulta. Na taj način Ivica je postao prvi skijaš s osam kombinacijskih postolja u Svjetskom kupu, a ujedno je upisao i 11. postolje u Wengenu.

Već je lani srušio rekord Bodea Millera koji je ostao na devet postolja, a dvojici velikana nitko na ovoj stazi nije ni blizu. Ivica ima šest pobjeda, po čemu je također rekorder; nije pogrešno reći - Ivica je kralj Wengena.

Ta divna skijaška ljubavna priča počela je 14. siječnja 2001. kada je Ivica u svom debiju u Wengenu zauzeo 24. slalomsko mjesto. Bili su mu to drugi bodovi u svjetskom kupu, a godinu kasnije u Wengenu je ostvario i drugu pobjedu (drugu nakon rekordnog šoka u Aspenu gdje je slavio s brojem 64) u karijeri. Te prve dvije i iduće tri godine vozio je samo slalom, ali u Wengenu je u sva tri naredna pokušaja dolazio na postolje. Nigdje nije bio tako uspješan - četiri postolja iz pet nastupa.

Uslijedila je četverogodišnja 'kriza u vezi' između Ivice i Wengena (iako je u međuvremenu upisao dva četvrta kombinacijska mjesta) i iduće postolje došlo je 2009. kada je Ivca uzeo broncu u slalomu. I tada rapsodija, protekle tri godine Ivica je uzeo 34 spustaška boda i doslovce meo konkurenciju u slalomu i kombinaciji. Upisao je pet pobjeda u nizu u 'svojim' disciplinama te dodao svježe drugo mjesto i tako se trenutno zaustavio na 11 postolja u Wengenu. Bode Miller ima ih devet, Lase Kjus sedam, dok se Carlo Janka (danas je srušio brzinski rekord Wengena vozeći 158 km/h) uspeo na četvrto mjesto svih vremena sa šest postolja. Hermann Maier ostao je na pet.

U nedjelju slijedi slalom u kojemu Ivica ima mogućnost 'zaokružiti' tucet wengenskih postolja, ali sve i da više nikada ne stane u tamošnje startne kućice, ostat će zapamćen kao najuspješniji skijaš u povijesti ove zaista mitske stanice skijaškog svjetskog kupa.

Ciljna ravnina u kojoj je Ivica slavio šest pobjeda i još pet plasmana među najbolja tri
Ivici je Wengen donio toliko radosti da 'Berner Oberland' pjeva iz svega glasa i srca