'HRVATSKA MOŽE PUNO'

Červarova poruka Baliću: Ne predaj se, ima još vremena

13.01.2013 u 18:45

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija pobjednički je krenula na SP- u Španjolskoj. No, iako je Goluža pokazao hrabrost, te uveo četiri debitanta, još je uvijek prva priča nepozivanje Ivana Balića. A na tu je temu, deset godina od svjetskog zlata u Portugalu i promocije Balića, svoje rekao i tadašnji izbornik

Naravno, riječ je o Lini Červaru, rukometnom znalcu iz Istre, kojeg su nesuglasice s čelnim ljudima HRS-a odvele u Makedoniju, otkud se uživo javio za HRT.

Sjetio se Červar dana kada su Balić, Lacković pa i sadašnji izbornik Goluža uzeli svjetsko zlato.

'To je bio dan kada je Hrvatska prvi put u svojoj povijesti postala svjetski prvak u rukometu. To je bio dan kada se pjevalo, kada se radovalo, kada se plakalo od sreće, kada je cijela nacija živjela za rukomet, čak i oni krajevi koji rukomet nikada nisu vidjeli. Proglasili su ih Dream teamom na svjetskoj pozornici, a to su potvrdili i godinu dana kasnije kada su postali olimpijski prvaci. Dakle, napravili su nešto što se ne pamti u svijetu kolektivnog sporta. Mislim da se to više nikada neće dogoditi. To je ušlo u Guinessovu knjigu rekorda - da je jedna reprezentacija koja je 2002. bila zadnja u Europi, čak iza Izraela, za godinu i pol dana postala svjetski prvak i olimpijski pobjednik. To je stvarno nevjerojatno', rekao je Lino i doadao kako mu sada, kao navijaču, nije lako pratiti utakmice.

O radu svog nasljednika nije htio govoriti, tek je istaknuo kako je stručnom stožeru potrebna podrška.

'Mislim da je u ovom trenutku vrlo bitno da se da podrška stručnom stožeru, reprezentaciji i čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza. Ja im želim da pokažu karakter i da se borimo za medalju, da nastavimo kontinuitet vrhunskih rezultata'.


Iako su mediji često puta znali prenositi vijesti kako su Ivano Balić i Lino Červar na 'ratnoj nozi', to se po Lininom savjetu nije dalo zaključiti.

'Ivano Balić je nemjerljivo puno dao za ovu reprezentaciju i sve njene dosadašnje uspjehe. Mislim da je Balić poput Metličića, Džombe, Špoljarića, Dominikovića, Kaleba, Sulića, Šole...dao nevjerojatno puno i oni su zadužili ne samo rukomet, već cijelu naciju. Ono što su oni napravili, s time se ne može pohvaliti niti jedna država. Njima kapa dolje, a Balića ne bih želio puno isticati zato što je rukomet kolektivni sport. Ja sam uvijek govorio, ne demagoški, da je najbolji igrač momčad, a on je bio vrlo bitan igrač te momčadi. Ivano Balić će ostati vječno zapisan u analima našeg sporta. Uostalom, proglašen je najboljim igračem svijeta. Jedino što ja kao njegov trener mogu reći je to da se ne smije predati. Nikada nije kasno za novi početak. Ovo ne znači da je Balić definitivno otpisan iz reprezentacije', završio je Červar svoje javljanje.