PROMJER 180 CENTIMETARA

Rukometna lopta u Kući slave splitskog sporta

29.05.2009 u 19:33

Bionic
Reading

Najveća rukometna lopta na svijetu koja je bila postavljena u dvorani Spaladium Arena na ceremoniji otvaranja Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju ove godine predana je u Kuću slave splitskog sporta

Rukometnu loptu promjera 180 centimetara na kojoj su potpisi svih rukometaša koji su nastupali na Svjetskom rukometnom prvenstvu u siječnju ove godine u Splitu je gradonačelnik Ivan Kuret službeno predao Kući slave splitskog sporta koja je na poticaj sportskog novinara Zdravka Reića utemeljena 2008. i koja, će kako je rečeno, prerasti u Muzej sporta.

Ova lopta, za koju je rečeno da je najveći rukometni balun na svijetu te je uvrštena u Guinessovu knjigu rekorda, bila je postavljena u dvorani Spaladium Arena na ceremoniji otvaranja Svjetskog rukometnog prvenstva u siječnju ove godine, a nakon toga je ostavljena Gradu koji ju je sada darivao Kući slave splitskog sporta.

Golemu rukometnu loptu u prostorije Kuće slave splitskog sporta, gdje će trajno ostati kao uspomena na Svjetsko rukometno prvenstvo, ugurali su mladi rukometaši splitske rukometne Akademije 'Balić-Metličić' koja su osnovali proslavljeni hrvatski rukometaši Ivano Baliću i Petar Metličiću - rođeni u Splitu.

Ova golema rukometna lopta, kako je rečeno na ceremoniji, ima na sebi 3600 šavova, a u njeno šivanje je potrošeno 100 metara konca i petnaest i pol četvornih metara umjetne kože.

Ivan Kuret je Kući slave splitskog sporta na trajno čuvanje također predao i zastavu Svjetskog rukometnog prvenstva održanog u Hrvatskoj. Kuret je Kući slave splitskog sporta osobno predao i dres kapetana Hrvatske rukometne reprezentacije Petra Metličića sa potpisima svih hrvatskih reprezentativaca koji su nastupili na SP-u u Hrvatskoj.

Predajući Kući slave splitskog sporta taj dres, kojeg je osobno posjedovao, Kuret je rekao da to čini zbog poštovanja prema 'jednoj velikoj rukometnoj ekipi koja nas je oduševljavala u Splitu na Svjetskom prvenstvu'.

'Svjetsko rukometno prvenstvo je događaj kojim ćemo se dugo ponositi i ostat će zlatnim slovima upisano u povijesti splitskog sporta', istaknuo je Kuret. Dodao je kako je organizirajući SP Split pokazao da je u stanju organizirati najveće sportske priredbe na vrhunskoj razini.

Sportski novinar Zdravko Reić, koji je i idejni začetnik utemeljenja Kuće slave splitskog sporta, najavio je da će ona prerasti u Muzej sporta.

'Mnogi splitski sportaši pronijeli su slavu Splita diljem svijeta - i Muzej sporta je prava stvar', kazao je Reić.