20 SLAVNIH

Izabrane nove zvijezde splitske Kuće slave

27.05.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Odbor časti Kuće slave splitskog sporta na svojoj je sjednici u prostorijama Muzeja grada Splita izabrao počasnike za 2009. godinu: Tomislava Ivića iz kategorije doprinositelja, Dragicu Mijač-Palaversu, Nikolu Pilića i Damira Šolmana iz kategorije sportaša

Sjednici je prisustvovalo 22 članova Odbora časti, pod predsjedavanjem prof. dr. Jakše Miličića odlučeno je da se ne prihvate pisana glasovanja četvorice članova (dr. Davorin Rudolf, Vladimir Dugandžić, Edo Pezzi i Ivo Goran Munivrana), dok su dvojica članova izostala, i to bez opravdanja (Petar Krolo i Žarko Grisogono). Kao 22. član Odbora časti glasovao je pričuvni član Branimir Marović.

Prema pravilniku o izboru u Kuću slave, kandidatima je potrebno dvije trećine plus jedan glas, što znači da je za status počasnika trebalo dobiti 16 glasova. I poslije prvog glasovanja Damir Šolman sa 18 i Nikola Pilić sa 17 glasova postali su stanari Kuće slave splitskog sporta.

Budući da je Upravni odbor Kuće slave odlučio da se za 2009. izaberu četiri počasnika – troje među sportašima i jedan među doprinositeljima, ovaj put dogovoreno je doglasavanje, to jest repesaž između najuspješnijih među kandidatima, koji u prvoj turi glasovanja nisu dobili potrebnu kvotu od 16 glasova. Tako se naknadno, u drugom krugu, biralo između Dragice Mijač Palaverse i Lovre Radonića te Tomislava Ivića i dr. Ive Stalia. Članovi odbora časti dali su prednost Dragici Mijač Palaversa i Tomislavu Iviću, koji su dobili po 17 glasova.

Inauguracija novih počasnika u Kuću slave splitskog sporta upriličit će se 22. studenoga 2009. po tradiciji na dan otvaranja Kuće slave.

Glasovanje

Sportaši: Damir Šolman 18, Nikola Pilić 17, Dragica Palaversa 12, Lovro Radonić 6, Minski Fabris i Tatjana Zoković – Krvavica, te posada osmerca Gusara iz 1932. po tri glasa.

Doprinositelji: Tomislav Ivić 14, dr Ivo Stalio 4, Željko Klarić i Renato Vučetić po dva glasa, bez glasa ostali Dragan Matutinović, Ante Mladinić-Biće i Ante Vrlika.

Doglasavanje

Sportaši: Dragica Mijač-Palaversa 17, Lovro Radonić četiri glasa.
Doprinositelji: Tomislav Ivić 17, dr Ivo Stalio četiri glasa.

Počasnici Kuće slave splitskog sporta

Izbor 2007. sportaši – Vladimir Beara, Đurđica Bjedov, Deni Lušić, Frane Matošić, Miro Mihovilović, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Bernard Vukas i posada četverca Gusara bez kormilara (Bonačić, Trojanović, Valenta, Šegvić); doprinositelji: Fabjan Kaliterna, Luka Kaliterna, Branko Radović.
Izbor 2008.: sportaši – Milivoj Bebić, Stipe Božić i Željko Jerkov; doprinositelj – Leo Lemešić.
Izbor 2009.: sportaši – Dragica Mijač-Palaversa, Nikola Pilić i Damir Šolman; doprinositelj – Tomislav Ivić.

Počasnici po sportovima

Fabjan Kaliterna – otac splitskog sporta;
Nogomet(6):Luka Kaliterna, Leo Lemešić, Frane Matošić, Bernard Vukas, Vladimir Beara, Tomislav Ivić;
Košarka(5): Branko Radović, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Željko Jerkov;
Vaterpolo (3): Milivoj Bebić, Deni Lušić, Miro Mihovilović;
Alpinizam (1): Stipe Božić;
Plivanje (1): Đurđica Bjedov;
Rukomet (1): Dragica Mijač-Palaversa;
Tenis (1): Nikola Pilić;
Veslanje (1): četverac Gusara bez kormilara(Bonačić, Trojanović, Valenta, Šegvić).