BR. 1

Đoković će godinu završiti kao najbolji tenisač svijeta

29.10.2012 u 18:30

Bionic
Reading

Novak Đoković završit će 2012. godinu na prvom mjestu ATP ljestvice. Postat će tako srpski tenisač prvi igrač kojem je uspjelo dvije uzastopne sezone završiti na broju 1 nakon Rogera Federera (2004.-2007.)

Đokoviću je završavanje godine na broju 1 omogućilo Federerovo otkazivanje nastupa na ovotjednom ATP turniru iz Masters serije 1000 u Parizu, čiji je aktualni pobjednik.

Tako će Federer izgubiti sve osvojene bodove u Parizu na ljestvici objavljenoj sljedećeg ponedjeljka. Čak i ako potom Švicarac obrani prošlogodišnji naslov na ATP World Tour Finalsu u Londonu, neće biti u mogućnosti skupiti dovoljan broj bodova da bi prestigao Đokovića.

Đoković je broj 1 prepustio Federeru 9. srpnja nakon 53 tjedna provedena na vrhu. Iza njega je sezona u kojoj je dosad ostvario omjer od 70 pobjeda i 11 poraza, osvojio pet naslova, između ostalih i na Australian Openu, te igrao finala Roland Garrosa i US Opena.

Nagradu za završavanje godine na vrhu ATP ljestvice Đoković će primiti tijekom ATP World Tour Finalsa u londonskoj O2 Areni koji započinje 5. studenog.