OSVOJEN MOUNT EVEREST

Još dvije Hrvatice na vrhu svijeta

21.05.2009 u 08:40

Bionic
Reading

Zagrebačka alpinistica Ena Vrbek (23) i Splićanka Milena Šijan (40), članice hrvatske ženske ekspedicije 'Mt. Everest 2009' i obje pripadnice Hrvatske gorske službe spašavanja, popele su se u četvrtak na vrh Mt. Everesta, doznaje se od članova ekspedicije u baznom logoru na Himalaji

Najmlađa i najstarija članica hrvatske ženske ekspedicije Ena Vrbek i Milena Šijan uspele su se na najvišu točku planeta za samo osam i pol sati iz Logora 3 na Južnom sedlu, po tisuću metara visokom jugoistočnom grebenu, samo dva dana nakon što su 8850 metara visok vrh osvojile sestre Darija i Iris Bostjančić.

Vrbek i Šijan na vrhu su se zadržale petnaestak minuta, a zatim počele silaziti po zaleđenom grebenu prema Južnom sedlu, doznaje se od članova ekspedicije.

S njima se trebala popeti i Riječanka Vedrana Simičević, ali se ona, ne želeći zadržavati skupinu, zbog zdravstvenih tegoba vratila u Logor 2 u kojem se nalaze dr. Lana Đonlagić i Sunčica Hraščanec. Kod Simičević se ne radi ni o kakvim ozbiljnijim zdravstvenim poteškoćama jer se ona bez problema sama spustila po užetima niz strmu padinu Lhotse.

Milena Šijan iz Splita je diplomirana inženjerka biologije i kemije, a Ena Vrbek iz Zagreba studentica je kineziologije. Najmlađa je članica ekspedicije (23) i sada se uvrstila među tek nekoliko žena te dobi koje su bile na Mt. Everestu. Jedina je osoba iz Zagreba koja je bila na 'krovu svijeta'.

S djevojkama na vrh je išao i sirdar (vođa Sherpa) Lakhpa Nuru koji je prije dva dana pratio i Dariju i Iris Bostjančić.

Pripadnice ekspedicije 'Mt. Everest 2009' trebale bi se u Hrvatsku vratiti 3. lipnja.