PONOVNO PREMA VRHU

Đoković u meču godine Murrayju 'oteo' Šangaj

14.10.2012 u 14:59

Bionic
Reading

U fantastičnom finalu turnira iz serije 1000, nekadašnjeg mastersa, u Šangaju, srpski tenisač Novak Đoković nakon epske borbe svladao je Andyja Murrayja i proslavio svoj peti naslov ove sezone. Ujedno se i sasvim približio Rogeru Federeru na vrhu ljestvice

Đoković je nakon 200 minuta (tri sata 20 minuta) borbe s Murrayjem slavio rezultatom 5:7, 7:6(11), 6:3, prvi put je osvojio ovaj turnir, pritom se na vrhu ljestvice Rogeru Federeru približio na samo 195 bodova zaostatka.

U prvom setu serveri uopće nisu stjecali prednost, čak dapače. Publika je mogla uživati, a drama je tek bila u uvodnom činu. Đoković je pri vodstvu 5:4 imao 0:30 na servis Škota, ali Murray je početnim udarcima riješio problem i tada sjajnom igrom povezao još dva gema za osvajanje prvog seta.

Đoković je na kraju seta razbio i reket, ali Murray je ostao u nešto boljem tonusu i Škot je došao do novog vodstva, na sam rub pobjede. Kod 7:5, 5:3 imao je na svoj servis 30:0, pa i 40:30. Da je dobio idući poen, bila bi to njegova treće uzastopna pobjeda nad Đokovićem, još tome i relativno laka, i otvorio bi se 'front' za drugo mjesto na ljestvici.

No, Novak je spasio meč loptu, pa u maratonskom tie breaku još njih četiri i rezultatom 13:11 izborio treći set. Tamo je ostao fokusiraniji i nakon rezultata 3:3 uzeo dva sevisa Murrayju za konačan teniski nokaut.

Đoković je tako podigao svoju međusobnu prednost sa škotskim rivalom na 9:7, a ta mu je pobjeda dala bodovnu zalihu koja mu gotovo osigurava kraj godine na broju jedan. Iako je tamo još uvijek veliki Federer, on do kraja godine brani 3000 bodova, a Đoković samo 560. Dakle, još jedan dobar rezultat Đokovića do kraja godine prekinuo bi tu dilemu.

Majstorsko spašavanje prve meč lopte i savršen' kut' u poenu poslije (do 0.40)
Govori Andyja Murraya i Novaka Đokovića