KLJUČNI DANI ZA FORMULU

Sud odbio Ferrari, slijedi odlazak iz F1?

20.05.2009 u 14:48

Bionic
Reading

Momčad Ferrarija tužila je vodstvo Formule 1 zbog najavljenih limitiranja troškova od sljedeće sezone. Nadležan je bio vrhovni sud u Francuskoj, koji je presudio u korist FIA-e

Budući da rok prijava za natjecanje u sljedećoj sezoni istječe sljedećeg petka, sudski proces nije se smio odugovlačit pa je tročlana sudačka komisija najavila brzu presudu i reagirala u najavljenom roku.

Pravorijek je otišao na stranu vodstva Formule 1, a novinari su obaviješteni pismenim putem. Tako je propala pravna inicijativa aktualnih konstruktorskih prvaka, kojom su željeli osporiti ili barem odgoditi provođenje odluke o prisilnom smanjenju troškova za sljedeću sezonu.

Ostaje pravilo prema kojemu momčadi koje neće pristati na limit od 40 milijuna funti po sezoni neće ni imati mogućnost korištenja tehnologije, za razliku od onih koji će potpisati taj zahtjev.

Iz Ferrarija su ranije najavili da bi to dovelo do dva natjecanja na istoj stazi pa da će u tom slučaju razmisliti o povlačenju iz Formule 1, dok je Bernie Ecclestone odgovorio da nikakvih paralelnih natjecanje neće biti jer očekuje da će svi potpisati sporazum i u seznu ući s jednakim mogućnostima.

Sa zahtjevima Ferrarija solidarizirali su se Renault, Toyota i Red Bull. Ako se dogodi da sve navedene momčadi izađu iz natjecanja, bio bi to snažan kroše u bradu budućnosti ovoga sporta. Sve će biti jasno u idućih deset dana.