VELIKI JUBILEJ

Mladost slavi rođendanskih 100 svjećica

24.09.2012 u 09:44

Bionic
Reading

U obljetničkoj godini mladostaši osvojili prvo mjesto u ukupnom poretku na hrvatskom veslačkom prvenstvu, a pobijedili su u devet disciplina

Na hrvatskom veslačkom prvenstvu (22. od državne neovisnosti, 69. ukupno) najuspješniji su bili zagrebački klubovi Mladost (98,1 bod) i Trešnjevka (82,9) te osječki Iktus (58.4 boda). Nakon završetka jarunskog natjecanja brojni veslači i uzvanici okupili su se u klupskim prostorijama Mladosti.

Više razloga bili su povod okupljanju. Braća Sinković, zaštitni znak današnje Mladosti, osvojili su u posadi hrvatskog četverca na pariće srebrno odličje s Damirom Martinom iz Trešnjevke i Davidom Šainom iz Iktusa na Olimpijskim igrama u Londonu. U utrkama za Svjetski kup posada hrvatskog olimpijskog četverca na pariće triput je osvojila prvo mjesto. Na Europskom prvenstvu u Italiji Sinkovići su osvojili prvo mjesto u dvojcu na pariće, a na hrvatskom prvenstvu na Jarunu tri zlata (u dvojcu i četvercu na pariće te u osmercu).

'Sve su to momci ostvarili u godini kad Mladost obilježava 100. obljetnicu djelovanja', istaknuo je Goran Nuskern, predsjednik najuspješnijeg hrvatskog veslačkog kluba.

Dijelom velike mladostaške obitelji osjeća se i Zlatko Buzina, novoizabrani predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, koji je upravo u Mladosti završio svoju natjecateljsku karijeru.

'Mladost je danas institucija', dodao je Duško Rakić, koji je u drugoj polovici 20. stoljeća 24 godine bio na čelu kluba osnovnog 1912. pod imenom HVK (Hrvatski veslački klub).

Na hrvatskom prvenstvu mladostaši su osvojili devet naslova državnih prvaka. Bili su to mlađi junior Tomislav Šain u samcu, juniori Boris Kavčić i Roko Šitum u dvojcu na pariće, Helena Pavković u samcu za lake veslačice, Luka i Vedran Radonić u dvojcu na pariće za lake veslače, Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće, Karlo Udovičić i Stjepan Matić u dvojcu bez kormilara, Vedran Radonić u samcu za lake veslače, Boris Gardijan, Bojan Žugić, Martin Sinković i Valent Sinković u četvercu na pariće te članovi posade osmerca.