tportal.hr

Zagreb
+16
Osijek
+19
Pula
+19
Rijeka
+19
Zadar
+16
Split
+18
Dubrovnik
+20

POZDRAVIO SE NAJVEĆI

Rudić: Otišao bih i bez londonskog zlata

U posljednjem obraćanju u svojstvu vaterpolskog izbornika Ratko Rudić je najavio povlačenje na pozadinsku funkciju gdje će, smatra, još puno dati hrvatskom vaterpolu koje je doslovno sa srebrne podigao na zlatnu razinu

Datum objave:
13.9.2012 14:45

Zadnja izmjena:
14.9.2012 13:37

Do pekinškog olimpijskog ciklusa, kada je za kormilo sjeo Ratko Rudić, hrvatski vaterpolisti su raspolagali s dva europska i jednim olimpijskim srebrom.

'Čim smo preuzeli Savez, žalio sam dovesti ratka Rudića. To je bio cilj jer zna se što s Ratkom dolazi, i naši su se ciljevi ostvarili', zadovoljno se osim godina unazad vratio izvršni direktor Saveza Perica Bukić koji s Rudićem surađuje već 30 godina.

'Više puta nas je doveo na krov svijeta i hvala mu na izvanrednoj suradnji koja će se nastaviti u drugačijem obliku uz jedini cilj - ostanak u svjetskom vrhu', poručuje Bukić i djelo velikog Ratka zaokružuje nedavnim intervjuom za tportal:

'Netko od vas ga je pitao bi li pristao na srebro i on je rekao - ne. Ja imam dva olimpijska zlata i jedno srebro, i ta Atlanta me i dalje peče. Najbolji je uvijek samo jedan, a Ratko najbolje zna kako se do tamo dolazi.'

Veliki trener se samo smješkao ispod brka i prilično emotivno najavio kraj svoje trenerske karijere koja ga je učinila drugim najtrofejnijim izbornikom u povijesti svjetskog sporta:

'Došli smo do samoga vrha, pogotovo u drugom olimpijskom ciklusu, godinu smo zatvorili bez ijednog bitnog poraza, u Londonu smo postigli najviši sportski cilj uopće i odlučio sam da je vrijeme za novu ulogu.'

U nedjelju će postati sportski direktor.

'Izrada dugoročnog plana koji će uključivati stalne kontakte s trenerima i igračima u svim dobnim kategorijama i koordinacija s tijelima Saveza. Sve sam to uglavnom radio i u izborničkoj funkciji, ali sada ću se tome posvetiti u još većem obujmu. Znate, treba podići razinu priprema mlađih selekcija jer to sve jednom dođe na naplatu. Sve talijanske selekcije imaju kampove na mjesečnoj bazi i zato su oni prošli tjedan uzeli juniorsko zlato. Ima objektivnih problema za koje ne postoje konkretni krivci, ali za svaki rezultat se mora dugoročno ulagati', najavljuje svoju novu ulogu Rudić i odbija mogućnost da će postati mentor novom izborniku:

'Ni govora, svaki izbornik mora imati autonomiju u radu, ne pada mi na pamet nekome visiti nad glavom. Mislim da me naslijediti treba netko tko je već prošao ciklus rada u reprezentaciji, jer za biti dobar izbornik nisu dovoljne neophodne trenerske kvalitete, već i viziju te mogućnost prosudbe što će se tijekom dvoboja događati. Da skratim, širina... O imenima, naravno, neću.'

Stručna komisija u nedjelju će predložiti novog izbornik upravnom odboru i tada bi Ratko Rudić trebao dobiti nasljednika. Na popisu izglednih kandidata su Ivica Tucak, Emil Nikolić, Evis Fatović i Vjeko Kobeščak.

Tko god da dođe (a kao favorit kotira Tucak), neće imati laku zadaću jer dolazi umjesto čovjeka koji kaže:

'Još uvijek me svrbi onaj neuspjeh s Igara u Pekingu, ali zadovoljan sam učinkom i nije mi bilo teško odlučiti da odlazim. Otišao bih i da nismo uzeli zlato u Londonu. Bilo je još loših rezultata, ali iz svakog smo znali izvući pouke i napraviti korak prema naprijed. Samo za primjer, nakon neuspjeha na EP-u u Eindhovenu prošle zime ja sam praktički bio siguran da ćemo u Londonu uzeti zlato', ponovno se smiješi brk najvećeg hrvatskog trenera koji je Hrvatskoj donio 10 medalja, od kojih će se najdulje pamtiti zlata sa SP-a u Melbourneu, s Eura u Zagrebu i šlag na torti - londonski olimpijski trijumf.

Bukić je dodao da je Savez (u nedjelju će predsjednik Svoboda dobiti novi mandat jer nema protukandidata) sada još bolje opremljen za novu žetvu medalja, a novinar SN-a na kraju završnog obraćanja je održao dirljiv govor izborniku na odlasku koji je popraćen burnim pljeskom. Odlazi najveći i, ako više ne želi biti izbornik, dobro je da je ostao u hrvatskom vaterpolu.

209257,209143,209065,203842

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Odigrane utakmice

Poredak

Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.

Nadolazeće utakmice

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr