PETO PARAOLIMPIJSKO ODLIČJE

Heroji pomiču granice: Nikad više medalja

06.09.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Hrvatski atletičar Branimir Budetić osvojio je brončanu medalju u bacanju koplja u konkurenciji slabovidnih na paraolimpijskim igrama u Londonu s rezultatom 56.78 metara ili 943 boda

Budetić je prije četiri godine u Pekingu senzacionalno osvojio srebro, a sada je stigao do bronce. Prvo mjesto pripalo je Kinezu Zhu Pengkaiu s novim svjetskim rekordom 64.38 metara (1050 bodova), dok je srebro osvojio Iranac Sajad Nikparast s rezultatom 63.15 (1035 bodova).

'Priželjkivao sam medalju i to sam ostvario. Moglo je i bolje, jer nisam bio najbolje posložen u glavi od druge do šeste serije. Želio sam baciti što dalje, no želja nije bila dovoljna,' kazao Budetić, bivši rukometaš koji je zbog bolesti izgubio vid.

Budetić posljednjih osam mjeseci trenira u Češkoj kod poznatog trenera Rudolfa Černyja, koji je trenirao Barboru Špotakovu, svjetsku rekorderku i zlatnu iz Londona.

'Odlično sam se snašao u Pragu. Uvjeti su super. Koplje je jedna od cjenjenijih disciplina u Češkoj i stvarno je bilo lijepo raditi,' kazao je student treće godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Budetić je osvojio petu medalju za Hrvatsku na POI u Londonu nakon bronce Mihovila Španje na 100 leđno, srebra Darka Kralja u bacanju kugle, bronce Mikele Ristoski u skoku u dalj i srebra Zorana Talića u istoj disciplini. To je ujedno 14. medalja za Hrvatsku u povijesti paraolimpijskih igara, nikada prije naši se predstavnici nisu okitli s pet medalja na jednim Igrama.