I SVIJET IH PREPOZNAO

U učeničkim natjecanjima svi su pobjednici

05.09.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Izbor Hrvoja Čustonje u najviše operativno tijelo Međunarodnog školskog sportskog saveza priznanje je hrvatskom školskom sportu koji okuplja sto tisuća učenika osnovnih i srednjih škola

Hrvoje Čustonja (30), glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza, najmlađi je član Izvršnog odbora Međunarodne školske sportske federacije (engleska kratica ISF, od International School Sport Federation) i prvi hrvatski predstavnik u tom forumu koji ima 12 članova. Čustonja je izabran na ljetošnjoj sjednici Skupštine Međunarodne školske federacije u gvatemalskom grad(ić)u Antigua s otprilike 35 tisuća žitelja.

Hrvatski školski sportski savez u travnju je organizirao Svjetsko školsko rukometno prvenstvo u Varaždinskoj županiji. Školarci su se natjecali i/ili trenirali u dvoranama u Varaždinu, Ivancu, Knegincu, Ljubeščici i Petrijancu. Predstavnici Međunarodne školske federacije na čelu s tajnikom Janom Coolenom bili su oduševljeni organizacijom natjecanja i poduzetnošću mladih ljudi iz organizacijskog tima. Štoviše, priredbu u Varaždinskoj županiji proglasili su najboljom u 40-godišnjoj povijesti održavanja svjetskih školskih rukometnih prvenstava.

Bilo je međutim još pozitivnih ocjena koje su pridonijele Čustonjinom izboru u Izvršni odbor Međunarodne školske federacije. Samo u 2012. godini hrvatski srednjoškolci sudjelovali su na sedam inozemnih natjecanja. U muškom badmintonu učenici zagrebačke V. gimnazije; u krosu učenici i učenice Gimnazije i Srednje strukovne škole iz Velike Gorice; u odbojci Sportska gimnazija iz Zagreba i Srednja škola Mate Balota iz Poreča; u ženskom stolnom tenisu učenice gimnazije Dr. Časl iz Zagreba; napokon, u malom nogometu učenici Srednje škole Sesvete.

Na srednjoškolskom stolnoteniskom svjetskom prvenstvu učenice iz gimnazije Dr. Časl osvojile su drugo mjesto (prve su bile kineske učenice). Istodobno, na malonogometnom prvenstvu Sesvećani su dobili nagradu za fair-play.

'U školskim sportskim natjecanjima u Hrvatskoj sudjeluje sto tisuća osnovaca i srednjoškolaca. Osnovci se natječu u nogometu, rukometu, košarci, odbojci, atletici, gimnastici, plivanju, stolnom tenisu, badmintonu, krosu i šahu. Srednjoškolci se (zasad) ne natječu u šahu, plivanju i gimnastici', obavještava Čustonja.

Univerzalna sportska škola ponos je Hrvatskog školskog sportskog saveza.

'U programu univerzalne sportske škole sudjeluju osnovci od prvog do četvrtog razreda pod stručnim nadzorom. U 307 odjeljenja dvaput u tjednu sa sportom se upoznaje sedam tisuća mališana', dodaje Čustonja.

Geslo svih školskih natjecanja je isto: pobjednici su svi oni koji se bave sportom.

'Želimo potaknuti učenike da se redovno bave tjelesnim vježbanjem', podvlači Čustonja.