FORMULA 1 U BELGIJI

Strašan sudar, zamalo izbjegnuta tragedija

02.09.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon današnje utrke za Veliku nagradu Belgije u Spa-Francorchampsu vozač Ferrarija Fernando doslovno može reći 'Jedva sam izvukao živu glavu'

U velikom sudaru na prvom zavoju utrke vozač Lotusa Sebastian Grosjean naletio je na Lewisa Hamiltona, katapultirao se u zrak i bolidom sletio na Alonsov bolid, doslovno 50 centimetara od glave Španjolca.

Ranim ispadanjem Alonso je ostao bez mogućnosti da i 24. utrku zaredom osvoji bodove, čime bi se izjednačio s rekorderom Michaelom Schumacherom, kojemu je to uspjelo od 2001. do 2003.

Inače, Britanac Jenson Button pobjednik je 12. utrke sezone. On je na stazi Spa-Francorchamps od početka do kraja utrke predvodio sve ostale vozače, te ostvario drugu pobjedu sezone nakon Velike nagrade Australije, prve kalendarske utrke.

Drugo mjesto u utrci pripalo je aktualnom svjetskom prvaku iz momčadi Red Bulla Sebastianu Vettelu, koji je s 18 novih bodova preskočio momčadskog kolegu Marka Webbera, te se opasno približio vodećem Alonsu na svega 24 boda. Treba reći da je Vettel u utrku krenuo s tek 11. pozicije osvojena u kvalifikacijama.

Australac Webber je svoju startnu poziciju popravio za jedno mjesto na kraju utrke, te je zauzeo šestu poziciju. Finac Kimi Räikönen iz momčadi Lotus bio je treći, a Nijemac Nico Hülkenberg četvrti.

Spomenimo i da je Nijemac Michael Schumacher, sedmerostruki svjetski prvak u ovome sportu, osvojio tek sedmo mjesto na stazi na kojoj je upisao svoju prvu pobjedu u bogatoj karijeri. Nijemac je 1991. godine debitirao na belgijskoj stazi, a godinu dana kasnije je na istoj upisao prvu pobjedu. Prošloga ga je četvrtka gradonačelnik Spa imenovao počasnim građaninom ovog malog belgijskog grada.