BORILAČKI SVIJET TUGUJE

Umrla legenda koja je dobila i Chucka Norrisa

01.09.2012 u 11:16

Bionic
Reading

Legendarni Joe Lewis, jedan od najvećih karate i kickboxing boraca, u 68. godini života izgubio je bitku protiv tumora na mozgu; preminuo je u petak u krugu obitelji i prijatelja u Virginiji

Borilački svijet tuguje jer je izgubio jednog od najvećih boraca svih vremena. U doba dok je vladao, Joea Lewisa zvali su Muhammad Ali karatea te je bio za taj sport ono što je bio Arnold Schwarzenegger za bodybuilding.

Rođen je 7. ožujka 1944, a s 18 godina postao je američki marinac. Trenirao je Shoryn-ryu karate te je radom i talentom za samo sedam mjeseci dogurao do crnog pojasa. Osvojio je više titula od bilo kojeg drugog karatiste te prvo Svjetsko karate prvenstvo (1966). Tih godina Lewis je pobjeđivao mnoge velikane, a od svojih vršnjaka je nakon karijere 1983. izabran za najboljeg karate borca svih vremena.

Spomenimo da je jedna od rijetkih osoba koja je svladala Chucka Norrisa. Doduše, Norris je dobio njihova tri prva meča 1967, a posljednji 1968. pripao je Lewisu.

Od 1970. potražio je nove izazove u borilačkom sportu u kojem je bio jedan od prvih boraca i promotora – kickboxingu i u njemu je bio jednako uspješan te ga smatraju jednim od trojice najboljih u povijesti. Bio je prvi američki prvak u kickboxingu među teškašima, a titulu je branio nekoliko puta. Uskoro je postao prvi kickboxer u uglednim sportskim magazinima 'The Ring' i 'Sports Illustrated'.

Tih godina trenirao je i učio od mnogih velikana borilačkog svijeta kao što su Bruce Lee te boksač Ray Sugar Robinson. Njegovi posljednji službeni mečevi održavali su se 1983, ali je nakon toga imao ekshibicijski okršaj 1990. kada je protiv sunarodnjaka Billa Wallacea, još jedne legende i rivala iz karatea, izvukao neodlučeno. Ranije je završio u Kući slavnih…

Posljednjih godina života borio se s teškom bolešću, nije se predavao, ali to je bila borba koju na žalost brojnih poklonika nije dobio, umro je 31. kolovoza.

Jedna od borbi protiv Chucka Norrisa koju ipak nije dobio

Legenda karatea i kickboxinga