POSLJEDICA TULUMA

Gasquet se malo zaigrao s kokainom

13.05.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Sad je i službeno: Richard Gasquet dobio je dvogodišnju suspenziju od ITF-a zbog pozitivnog dopinškog nalaza na turniru u Key Biscayneu tijekom ožujka ove godine. Naime, testovi su pokazali da se 22-godišnji Francuz malo zaigrao s kokainom

Najveća uzdanica Francuza na predstojećem Roland Garrosu ipak se neće boriti za prestižnu titulu pobjednika drugog grand slam turnira sezone. Richard Gasquet je, naime, obavio redovnu i obaveznu dopinšku kontrolu u američkom Key Biscayneu tijekom ožujka ove godine, no nalazi su pokazali da je 22-godišnji Francuz uživao kokain. Jasno, ITF je brzo reagirao i nakon ponovljenog testiranja izrekao Gasquetu standardnu kaznu.

Dvogodišnja suspenzija teško je pala Francuzu koji i dalje tvrdi da je nevin, a Gilbert Ysern, predsjednik Francuske teniske federacije, i dalje se nada da će Gasquet svoje tvrdnje potkrijepiti konkretnim dokazima. U obranu teniskog kolege stao je Marat Safin, kazavši, posve uobičajeno za njega, da bi bilo glupo na nekom partiju ne zabavljati se, nego strogo paziti iz koje čaše piti. U tom slučaju je čudno što i Safin nije odavno pao na doping testu.

Richard Gasquet nije ni prvi, a sigurno ni posljednji tenisač kojem je dokazana uporaba kokaina. Prva tenisačica kojoj je dokazano uživanje kokaina bila je Španjolka Lourdes Dominguez Lino, koja je 2002. godine dobila tromjesečnu suspenziju, a nakon nje, pet godina kasnije, dvogodišnju suspenziju zaradila je Martina Hingis. Godine 1995, baš na French Openu, dokazano je korištenje kokaina i Matsu Wilanderu i Karelu Novačeku, no tada još nije bila na snazi odredba ITF-a o tromjesečnim suspenzijama i obavezi vraćanja novčanih nagrada ostvarenih na turniru na kojem je tenisač uhvaćen na djelu.