Zvijezde na sastanku

NHL ligi prijeti novi lockout!

15.08.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Američkom profesionalnom sportu prijeti nova obustava rada. Nakon što je prošla sezona košarkaške NBA lige kasnila zbog ''lockouta'', isto bi se ove godine moglo dogoditi u hokejaškoj NHL ligi

Aktualni kolektivni ugovor, naime, istječe 15. rujna i ukoliko se igrači i vlasnici klubova dotad ne dogovore, nastupit će 'lockout' zbog kojeg je, podsjetimo, otkazana cijela sezona 2004/05. Dakako, i u ovom su slučaju, kao i obično, kamen spoticanja financije, točnije raspodjela hokejaških prihoda. Vlasnici klubova žele igračima smanjiti udio u prihodima s 57 na 46 posto unatoč tome što je liga prošle sezone zaradila rekordnih 3.3 milijarde dolara.

Pregovori između dviju strana započeli su u utorak u Torontu, a igrači su vlasnicima ponudili kontraprijedlog: spremni su pristati na smanjeni udio u prihodima u sljedeće tri godine, ali zauzvrat traže da se taj 'višak' novca raspodjeli klubovima koji su u financijskim teškoćama.

'Predlažemo da igrači sklope partnerstvo s financijski moćnim vlasnicima kako bismo stabilizirali ligu i pomogli financijski slabijim vlasničkim grupacijama', rekao je izvršni direktor Udruge igrača (NHLPA) Donald Fehr.

Dodao je kako bi se igrači mogli odreći ukupno 465 milijuna dolara ako se nastavi prosječni rast prihoda. Ukoliko, pak, taj rast bude na razini protekle dvije godine, igrači bi mogli ostati bez čak 800 milijuna dolara.

Povjerenik NHL lige Gary Bettman obećao je da će vlasnici detaljno proanalizirati prijedlog igrača i izrazio nadu da će se pregovori nastaviti u srijedu. Među 23 igrača koji su se pojavili na sastanku u Torontu su i ponajveće zvijezde lige Aleksandr Ovečkin, Sidney Crosby i Steven Stamkos.

Dodajmo da bi nova NHL sezona prema sadašnjem raspredu trebala startati 11. listopada.