BRAVO, LUCIJA!

Djevojka s Downovim sindromom isplivala svoj prvi maraton

13.08.2012 u 11:10

Bionic
Reading

Lucija Mijolović, sedamnaestogodišnja plivačica PK Zadar poznata po brojnim uspjesima i odličjima na domaćoj i na stranoj sportskoj sceni, višestruka nositeljica zlatnih odličja na prvenstvima Hrvatske, treća sportašica Zadarske županije za 2012, osvajačica četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu plivača s Downovim sindromom, uspješno preskače postavljena ograničenja, kako u svakodnevnom životu, tako i u sportu

Lucija je prošlog vikenda uspjela napraviti još jedan sjajan pothvat. S nepunih 18 godina nastupila je i otplivala 5. plivački maraton 'Ist-oko Benušića' u duljini od čak 4200 m! Uz pratnju trenera PK Zadar Željka Olujića i Silve Žabo, uz vrlo nepovoljne vremenske uvjete za plivače, zaplivala je svoj prvi maraton i nakon dva sata i 13 minuta pobjedonosno završila utrku. Uz navijanje publike zadnju dionicu otplivala je delfinovim stilom, svojom omiljenom tehnikom.

'Ovim je Lucija postala jedna od rijetkih plivačica s Downovim sindromom koja je uspjela ostvariti ovakav pothvat. Time je još jednom pokazala koliko je sposobna odraditi nove i teške zadatke, a svakim je danom sve spremnija za sve teže sportske izazove. S osmijehom na licu, nakon svake utrke nastavlja dalje uživati u ljetu, ali i vrijedno trenirati spremajući se za Svjetsko prvenstvo plivača s Downovim sindromom koje se odvija u Italiji od 15. do 23. studenoga 2012', rekla je Lucijina trenerica Josipa Nekić.

Lucijina velika želja je nastup na Paraolimpijskim igrama, a za takvo što potrebno joj je što više međunarodnih natjecanja, koja sa sobom donose velike troškove. Unatoč svemu, Lucija i stručni tim okupljen oko nje ne gube nadu jer 17 joj je godina tek.