UFC 150

Henderson obranio titulu, Cerrone šokirao nokautom

12.08.2012 u 09:50

Bionic
Reading

U Denveru je održan UFC 150 koji nam je donio borbu za titulu prvaka u lakoj kategoriji, a Benson Henderson je jedva uspio zadržati svoj naslov. Donald Cerrone oduševio je gledatelje svojim povratkom 'iz mrtvih' nakon što je uspio slaviti nokautom nakon manje od minutu i pol borbe

UFC 150 donio nam je nekoliko vrlo zanimljivih okršaja. Bila je ovo UFC-ova priredba namijenjena prvenstveno borcima iz nižih kategorija, na popisu borbi nije bilo nijednog borca iz teške, pa čak ni iz poluteške kategorije. No, to ne znači da priredba nije bila atraktivna.

Glavni meč večeri ponudio je gledateljima mnogo uzbuđenja, a je li odluka sudaca da pobjedu dodijele Bensonu Hendersonu bila ispravna vjerojatno će još nekoliko dana biti tema rasprave među fanovima. Impresionirao je Donald Cerrone koji se uspio oporaviti nakon nokdauna i ubrzo slaviti nokautom protiv Melvina Guillarda. U još samo dvije borbe, uz onu glavnu večeri, pobjednik je odlučen zahvaljujući sucima.

Gledatelji u Denveru imali su priliku uživati u revanšu Bensona Hendersona i Frankieja Edgara nakon što su početkom ove godine odradili meč u Japanu te su pružili tada zaista fantastičnu borbu. Henderson je tom prilikom uspio preoteti naslov Edgaru, no mnogi su ostali dojma da je Edgar zaslužio vratiti titulu što prije. Dana White fanovima je ispunio želju, pa smo rano jutros po hrvatskom vremenu imali priliku vidjeti novi njihov okršaj u kojem je ponovno slavio Henderson, ali ni ovog puta pobjeda nije potpuno čista i uvjerljiva.

U relativno mirnoj prvoj rundi borci su bili prilično suzdržani. Henderson se odlučio na par opasnijih udaraca nogom, pa Edgar seli borbu u parter, gdje je ipak skoro stradao, no pokušaj giljotine tada nije bio uspješan. Henderson i u nastavku meča pokušava ugroziti Edgara svojim nožnim tehnikama što i relativno uspijeva, no u jednoj situaciji Edgar je sjajno reagirao te je uzdrmao protivnika koji je pao na pod, no nakon toga ipak nije uspio ništa konkretnije napraviti da bi završio borbu.

Henderson nije odustajao od svoje taktike da pokuša nogama stići do pobjede, no Edgar ga je pročitao te je bio oprezniji, pa mu je nerijetko hvatao nogu i selio borbu u parter, ali tamo se nije snalazio najbolje. Kako je meč odmicao Edgar je postajao nešto opasniji zahvaljujući ručnim tehnikama.

Posljednja, peta runda donijela je dominaciju Edgara koji je uspio u nekoliko navrata vrlo lijepim kombinacijama oduševiti publiku, pa čak i par puta lakše uzdrmati svog protivnika, no to ipak nije bilo dovoljno da bi uvjerio suce, koji su na kraju pobjedu podijeljenom odlukom dodijelili Hendersonu. Odluka koja definitivno spada među pomalo dvojbene, pa već postoji inicijativa za trećim njihovim okršajem, iako je Dana White dan prije meča najavio da je Nate Diaz idući izazivač za titulu u lakoj kategoriji.


Donald Cerrone definitivno je heroj noći zahvaljujući svom sjajnom nastupu protiv Melvina Guillarda, koji nije uspio proći službeno vaganje, pa je meč održan u catchweightu. Guillard je umalo stigao do pobjede već u prvoj minuti borbe kada je sjajno pogodio lijevom rukom Cerronea, koji je pao na pod, ali tamo ga Guillard ipak nije uspio dovršiti. Cerrone se nekim čudom iznimno brzo oporavlja te na oduševljenje publike udaraca protivnika u glavu. Guillard je odmah “zaspao”, pa se Cerrone nije ni trudio uputiti pokoji dodatni udarac.

Dvoboj Jakea Shieldsa i Eda Hermana nije borba koju će gledatelji predugo pamtiti. Dobar dio meča proveden je u klinču i u parteru, što za publiku ponekad nije odveć atraktivno, a upravo je to i bio ovog puta slučaj. Iz gledališta su se povremeno mogli čuti zvižduci, a Shields je ipak bio nešto konkretniji i opasniji, pa je nakon odrađenih 15 minuta slavio jednoglasnom sudačkom odlukom.

U preostale dvije borbe iz glavnog dijela večeri tehničkim nokautom slavili su, oboje u drugoj rundi, Yushin Okami i Max Holloway.

Uvodni dio također je bio prilično zanimljiv, a definitivno vrijedi izdvojiti iznimno brzu pobjedu mladog Meksikanca Erika Pereza koji je slavio nakon samo 17 sekundi borbe te je ostvario najbržu pobjedu kad je u pitanju bantam kategorija UFC-a.

Snimku UFC-a 150 možete tijekom cijele nedjelje pogledati na PPV kanalu Fight Channel (kanal 25, MaxTV).

UFC 150, rezultati
Glavne borbe:
-Benson Henderson def. Frankie Edgar – podijeljena sudačka odluka (46-49, 48-47, 48-47)
-Donald Cerrone def. Melvin Guillard – nokaut (Udarci, 1R, 1:16)
-Jake Shields def. Ed Herman – jednoglasna sudačka odluka (29-28, 30-27, 30-27)
-Yushin Okami def. Buddy Roberts – tehnički nokaut (Udarci, 2R, 3:09)
-Max Holloway def. Justin Lawrence – tehnički nokaut (Udarci, 2R, 4:49)
Uvodne brobe:
-Dennis Bermudez def. Tommy Hayden – prekidom (Gušenje giljotinom, 1R, 4:43)
-Michael Kuiper def. Jared Hamman – tehnički nokaut (Udarci, 2R, 2:16)
-Erik Perez def. Ken Stone – tehnički nokaut (Zaustavio sudac, 1R, 0:17)
-Chico Camus def. Dustin Pague – jednoglasna sudačka odluka (29-28, 30-27, 29-28)
-Nik Lentz def. Eiji Mitsuoka – tehnički nokaut (Udarci, 1R, 3:45)