OVO JE OZBILJNO!

I Ferrari prijeti odlaskom iz Formule 1

13.05.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Premda je i prije ultimatuma Ferrarija situacija s pobunom momčadi Formule 1 bila ozbiljna, sad je već oktanski cirkus opasno poljuljan. FIA-ina pravila o ograničenom budžetu očito su kap koja je prelila čašu strpljenja

Nakon Toyote, Red Bulla i Toro Rossa istupanjem iz Svjetskog prvenstva Formule 1 zaprijetio je i Ferrari. Najtrofejnija momčad u povijesti ovog sporta potvrdila je da se neće prijaviti za iduću sezonu ako se ne promijene pravila o ograničenom budžetu.

'FIA donosi pravila bez ikakvih konzultacija s konstruktorima i to nije korektno. Ako se ostvare najave o ograničenju proračuna, Ferrari se neće natjecati iduće godine', poručili su čelnici momčadi.

FIA je najavila da će momčadi imati veću tehničku slobodu ako prihvate proračun od 40 milijuna funti (59,35 milijuna dolara) za iduću godinu. U izjavi objavljenoj prošlog tjedna navedeno je da su iz novog proračuna izuzeti isplate vozačima, kazne FIA-e, troškovi za motore i dividende od profita od sudjelovanja u utrkama. One momčadi koje prihvate ovo proračunsko ograničenje smjet će koristiti pomični prednji dio i stražnja krila te će moći imati motore bez ograničenja broja okretaja, dok će one momčadi koje će ostati pri neograničenim proračunima ipak biti podvrgnute nekim ograničenjima.