SUKOB

Kasparov poslao Mateši 'otvoreno pismo'

23.07.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Legenda šaha, Gari Kasparov, koji je za vikend u Splitu odigrao zapaženu simultanku u dobrotvorne svrhe, poslao je otvoreno pismo predsjedniku HOO Zlatku Mateši. Podršku Kasparovu u njegovoj namjeri da zastupa interese Hrvatske u svjetskoj šahovskoj organizaciji je dao i Predrag Matić Fred, ministar branitelja u Vladi RH. Podsjetimo da je HOO, mada šah nije olimpijski sport osporio kandidaturu Kasparova za Hrvatsku u šahovskoj organizaciji FIDE

Matić u pismu podrške napominje da je Kasparov u trenucima kada je Hrvatskoj i Vukovaru bilo najteže i najpotrebnije bio među prvima koji nam je pružio iskrenu i prijateljsku pomoć.

'To Ti Vukovarci i branitelji ne mogu i neće zaboraviti. Svaka Tvoja aktivnost kao vrhunskog svjetskog sportaša u nastojanjima poboljšanja statusa sporta ima punu potporu Tvojih vukovarskih prijatelja'navodi Matić.

Gari Kasparov u otvorenom pismu Zlatku Mateši koje prenosimo u cjelini navodi slijedeće:

'Dragi gospodine Mateša!

Osjećam da je otvoreno pismo upućeno Vama, jedini način za razbijanje začaranog kruga odvraćanja, negiranja, obavijen šutnjom naizgled bezopasnog pitanja imenovanja hrvatskog delegata za Glavnu skupštinu FIDE koja će se održati u rujna ove godine.

U pismu upućenom od strane glavnog tajnika HOO-a na mog dugogodišnjeg prijatelja i zastupnika Zlatka Klarića, samo je dovelo do dodatne frustracije i tjeskobe zbog svog arogantnog tona i izvrgavanja činjenica. Smatram da je neprimjereno pitanje vjerodajnice g. Klarića, koji lojalno zastupa moje interese u Hrvatskoj od mojeg prvog dolaska u Vašu zemlju gotovo prije 20 godina. U to vrijeme nitko se nije usudio omalovažavati gospodina Klarića, čak i kada smo bili pozvani da posjetimo predsjednika zemlje. Čini se, da se danas birokrat iz Vaše organizacije osjeća važnijim od šefa osiguranja predsjednika iz sredine 90-ih godina.

Također navedeno pismo jednostavno ignorira glavni razlog zahtjeva g. Klarića za pojašnjenjem upućenom Vama osobno. Nepotrebno mi je predavanje o neovisnosti Vama podređenih samostalnih saveza, članica Nacionalnog olimpijskog odbora i citati o propisima koji reguliraju proces odlučivanja u tim organizacijama.

Sve što želim je Vaše osobno objašnjenje zašto se HŠS odlučio protiv mog zahtjeva. Prema službenom pismu predsjednika HŠS-a, temeljem preporuka, nikog drugog, već Vas osobno. Na posljednjoj sjednici članovi HŠS sa 5 glasova, od ukupno 9, glasovalo je 'ne', temeljem podneska Vašeg mišljenja, dostavljenog im od gospodina Šturlana, koje je odigralo presudnu ulogu.

Ako je predsjednik HŠS-a lagao drugim članovima odbora, kao i u osobnom pismu, HOO bi tada trebao potaknuti novo glasovanje za popravak štete, uzrokovane tom zlouporabom moći gospodina Šturlana. A ako je tumačenje HOO 'preporuke' bilo točno (a pretpostavljam da je to slučaj!), tada imate obvezu, javno iznijeti razloge za zastupanje takve sramotne odluke.

Više puta sam gospodina Vrdoljaka, člana MOO i bivšeg predsjednika HOO, uvjeravao da moj izbor za delegata Hrvatske u FIDE ne bi ni na koji način mogao štetiti interesima Vaše zemlje. Štoviše, kao što sam naveo u pismu Upravnom odboru HŠS-a, ako se odlučim u 2014. kandidirati za Predsjednika FIDE, predstavio bih se kao predstavnik Republike Hrvatske.

Budući da nemam dokaze o bilo kojoj političkoj uroti protiv mene, u zemlji u kojoj sam tijekom godina stekao toliko mnogo prijatelja, mogu samo sumnjati da je uzet u obzir određeni inozemni utjecaj. Nadam se kako se moje sumnje, da ruske vlasti imaju pravo glasa u ovom predmetu, mogu pobiti. U suprotnom, za mene koji sam prije 20 godina potrčao pomoći Hrvatskoj i HOO bez dopuštenja iz Moskve, to bi mogao biti dvostruki šok!

Nadam se da ćete biti u mogućnosti odigrati konstruktivnu ulogu u rješavanju ovog problema.'