VELIKA NAGRADA NJEMAČKE

Alonso trećom pobjedom u sezoni povećao vodstvo

22.07.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Od početka do kraja desete utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, Velike nagrade Njemačke u Hockenheimu, vodstvo je držao Ferrarijev španjolski vozač Fernando Alonso

Krenuo je u nedjeljnu utrku Španjolac s vodeće startne pozicije, obranio se od Sebastiana Vettela, te do kraja suvereno čuvao prvo mjesto. Prvi je vozač u 2012. godini s trima pobjedama. Slavio je još u Maleziji i na VN Europe u Valenciji.

Također je slavio treći put u Hockenheimu nakon 2005. s Renaultom i 2010. s Ferrarijem. Ovo mu je bila 30. jubilarna pobjeda u karijeri.

Drugo je mjesto trebalo je pripasti aktualnome svjetskom prvaku Sebastianu Vettelu no Nijemac je kažnjen vremenskom kaznom od 20 sekundi zbog nedozvoljenog pretjecanja McLarenova Jensona Buttona  pretposljednjem krugu pretekao McLarenova Jensona Buttona.

Posljedica sudačke kazne Vettelov je pad u konačnom poretku za tri mjesta. Plasirao se tako iza drugoplasiranog McLarenova vozača, trećeplasiranog Lotusova Finca Kimija Räikkönena i četvrtoplasiranog Japanca u Sauberu Kamuija Kobayashija, koji je time došao do plasmana karijere.

Umjesto 18, uzeo je Nijemac samo deset bodova, te je u ukupnom poretku za timskim kolegom Markom Webberom, prvim pratiteljem vodećeg Fernanda Alonsa, ostao udaljen deset umjesto dva boda.

Vettelovo se pretjecanje dogodilo u 66. od 67 krugova u utrci. Zaobišao je Buttona u najsporijem zavoju na stazi (broj 6) krečući se sasvim izvan rubnika s njezine lijeve strane.

U izjavi je pokušao argumentirati da je to učinio svjesno ne vidjevši gdje se Britanac nalazi, strahujući od sudara.

Osjetno je na četvrtom mjestu, ispred dvaju Suabera (Kamuija Kobayashija i Sergija Pereza), zaostao Kimi Räikkönen u Lotusu. Sedmi je završio Michael Schumacher, a tek osmi drugoplasirani u ukupnom poretku, Mark Webber u Red Bullu.

Jedini od 24 vozača koji nije završio utrku bio je britanski pilot McLarena Lewis Hamilton. Na samom početku utrke pukla mu je guma, te je ubrzo zaostao čitav krug za najboljima. Odustao je pri svom stotom nastupu u 56. krugu, 11 krugova prije kraja.

Iduća se, 11. od 20 postaja ovosezonskoga Svjetskog prvenstva, vozi na Hungaroringu za Veliku nagradu Mađarske već za tjedan dana. Nakon toga slijedi petotjedna pauza do VN Belgije u Spa Francorchampsu.

Formula 1, VN Njemačke:

1. Fernando Alonso, Ferrari
2. Jenson Button, McLaren-Mercedes, +0:6.9
3. Kimi Räikkönen, Lotus-Renault, +0:16.4
4. Kamui Kobayashi, Sauber-Ferrari, +0:21.9
5. Sebastian Vettel, Red Bull Racing-Renault, +0:23.7 (vremenska kazna 20 sekundi)
6. Sergio Perez, Sauber-Ferrari, +0:27.8
7. Michael Schumacher, Mercedes, +0:28.9
8. Mark Webber, Red Bull Racing-Renault, +0:46.9
9. Nico Hülkenberg, Force India-Mercedes, +0:48.1
10. Nico Rosberg, Mercedes, +0:48.8...

Formula 1, redoslijed vozača:

1. Fernando Alonso, Ferrari, 154 boda
2. Mark Webber, Red Bull Racing-Renault, 120
3. Sebastian Vettel, Red Bull Racing-Renault, 110
4. Kimi Räikkönen, Lotus-Renault, 98
5. Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, 92
6. Nico Rosberg, Mercedes, 76
7. Jenson Button, McLaren-Mercedes, 68
8. Romain Grosjean, Lotus-Renault, 61
9. Sergio Perez, Sauber-Ferrari, 47
10. Kamui Kobayashi, Sauber-Ferrari, 33...