UGROŽEN USPON NA MT. EVEREST

Bandić i Marković nisu uplatili novac alpinisticama

09.05.2009 u 16:16

Bionic
Reading

Hrvatska ženska alpinistička ekspedicija Everest 2009 našla se u velikim problemima, no ovoga puta razlog nisu vremenski uvjeti, već nedostatak financijskih sredstava

Jedna od članica ekspedicije, Vedrana Simičević iz baznog logora na Everestu javila je da još uvijek neplaćena, a čvrsto obećana sredstva počela su ozbiljno ugrožavati '2. hrvatsku žensku alpinističku ekspediciju' kojoj nedostaje 22.000 dolara.

Ne samo da novac nedostaje za kupovinu dodatnih boca s kisikom, kako bi se osigurali osnovni sigurnosni faktori za realizaciju projekta, već hrvatske alpinistice, sada prije pokušaja završnog uspona, moraju strepiti da li će imati dovoljno novaca da se vrate kući.

Novce i dalje, unatoč brojnim podsjećanjima od strane organizatora ekspedicije Hrvatskog planinarskog saveza, nisu uplatili Grad Zagreb i Hrvatski nogometni savez, javila je iz baznog logora na Everestu jedna od članica ekspedicije.

Hrvatske alpinistice se trenutačno nalaze u baznom logoru i nakon tri faze aklimatizacije, na kraju kojih je osam članica prespavalo u logoru 3 na 7100 metara, čekaju na 'prozor' dobrog vremena kako bi mogle krenuti na 'završni uspon' na vrh Mount Everesta (8850m). Loše vrijeme, prema sadašnjim prognozama, trebalo bi potrajati do sredine svibnja.