U BORBI DO KRAJA

Robert Kišerlovski do uspjeha karijere

13.07.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Hrvatski biciklist Robert Kišerlovski, inače član kazahstanske Astane, drugi je put u dva dana imao odličan nastup na najprestižnijoj svjetskoj utrci - Tour de Franceu

Nakon što je u četvrtak, u uskom društvu, proveo na čelnoj poziciji etape 130 kilometara, u petak je zajedno s još četvoricom biciklista vodio do kraja etape veliku borbu za etapnom pobjedom. Na kraju je Kišerlovski bio najslabija karika u tom kvintetu, te je najdulju ovogodišnju etapu, od St. Jean de Mauriennea do Annonay Daveyiuxa, u duljini od 226 kilometara, završio kao peti.

No, bez obzira što nije uspio u svom naumu, doći do etapne pobjede na Touru, ovaj rezultat je za njega najbolji rezultat u karijeri, ali i najbolji doseg hrvatskog biciklizma uopće. Dosad smo pamtili 12. mjesto u jednoj etapi Toura od Vladimira Miholjevića, no Kišerlovski je otišao nekoliko koraka naprijed.

Također, izuzetno je teško dvije etape povezati s ovakvim bijegom, a Kišerlovski je skupio snage i moći pobjeći kompletnoj karavani i u četvertak i danas.

Petorica najboljih, Millar, Peraud, Martinez, Gautier i Kišerlovski su vodili velikim dijelom današnje etape. Imali su u pojedinim trenucima i dvanaest minuta prednosti pred glavnom skupinom, a kada su i posljednji prijevoj prošli daleko ispred onih najboljih, bilo je jasno da će između sebe odlučiti o ukupnom pobjedniku.

Kišerlovski bi definitivno imao veće šanse da je cilj bio na brdu, no kako su zadnji kilometri ipak nudili ravničarski dio etape bilo je jasno da će najbolji hrvatski biciklist teško do zadanog cilja.

Dva je puta čak i napao u posljednjih sedam kilometara, no na kraju je jedino uspio bijeg dvojca Millar - Peraud koji su između sebe, u foto-finišu, odlučili o pobjedniku. Na kraju je slavio Millar, dok su sa pet sekundi zaostatka ciljem prošli Martinez, Gautier i kao petoplasirani Kišerlovski.

S obzirom da su se svi najbolji u ovoj etapi držali zajedno, nikakvih promjena u vrhu nije bilo. No, zato je napredovao Kišerlovski. S 25. je došao na 23. mjesto i za prvoplasiranim Bradleyjem Wigginsom zaostaje 20 minuta i 54 sekunde.

U subotu se vozi 13. etapa, od St. Paul-Trois-Châteauxa do Le Cap d'Agdea, u duljini od 217 kilometara.

Tour de France, 12. etapa (St. Jean de Maurienne - Annonay Davezieux, 226m):

1. David Millar (VB / Garmin) 4:43:54
2. Jean-Christophe Peraud (Fra / AG2R) u vremenu pobjednika
3. Egoi Martinez (Špa / Euskaltel) +0:05
4. Cyril Gautier (Fra / Team Europcar) +0:05
5. Robert Kišerlovski (Hrv / Astana) +0:05
...

Ukupni redoslijed:

1. Bradley Wiggins (VB / Sky Procycling) 54:34:33
2. Christopher Froome (VB / Sky Procycling) +2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita / Liquigas-Cannondale) +2:23
4. Cadel Evans (Aus / BMC Racing Team) +3:19
5. Jurgen Van Den Broeck (Bel / Lotto Belisol Team) +4:48
...
23. Robert Kišerlovski (Hrv / Astana) +20:54

Završnica 13. etape Tour de Francea